Радіопеленгація — сучасний, цікавий спорт, який вимагає і технічних знань, і гарної фізичної підготовки.

Його ще називають «полюванням на лисиць», тобто, «лисиці» — це приховані радіопередавачі (зазвичай їх п’ять), сигнали яких треба запеленгувати у лісі на пересіченій місцевості.

– На Вінниччині радіоспорт активно розвивається. Досить сказати, що половину національної збірної України складають вінницькі спортсмени. Чимала заслуга у цьому тренера із спортивної радіопеленгації Сергія Зеленського, майстра спорту міжнародного класу, заслуженого тренера України, який приїхав у Вінницю з Донецька.

– За останні 25 років Вінниця вісім разів приймала чемпіонати України. А загалом збірна Вінниччини за своїми досягненнями є другою після національної збірної України, — розповів Сергій Зеленський. — Наші спортсмени здобувають медалі на чемпіонатах Європи та світу. Наприклад, Володимир Ляхович — кандидат у майстри спорту України  зі спортивної радіопеленгації, чемпіон світу та Європи 2018 року серед юнаків до 14 років. Хлопець вчиться у 23-й школі, радіопеленгацією займається третій рік. А Степаніщев Артем має 2-й дорослий розряд, він чемпіон  України 2018 року серед юнаків до 14 років, займається другий рік. Ці хлопці – вихованці міської дитячо-юнацької спортивної школи №2 на Старому місті.

Сергій Зеленський наголосив, що успіх досягається лише ретельними тренуваннями протягом цілого року у будь-яку погоду, незважаючи на мороз, сніг чи спеку. Треба не тільки бігати, але й логічно мислити і швидко приймати рішення. А ще дуже важливу роль відіграє апаратура радіоспортсменів.

Зараз вінницька команда «мисливців на лисиць» готується до чемпіонату України серед шкільної молоді у квітні 2019-го.