Козятинщину лихоманить через медичний скандал. Колишній очільник РДА Олег Оркуша звинуватив головну лікарку центру ПМСД Валентину Лобченко у тому, що вона одноосібно розпорядилась забрати кардіоапарат із амбулаторії Самгородка та передати до райцентру.

Сама ж очільниця медичного закладу ці звинувачення називає наклепом! Ми вислухали усі сторони.

– У 2017 році за сприяння нашого народного депутата України та Кабміну для нашої Самгородоцької амбулаторії сімейної медицини первинного рівня був придбаний сучасний медичний апарат КАРДІО+ за ціною понад 120 000 гривень. Це дало можливість великій кількості людей пройти сучасне медичне обстеження, не їдучи в район та не викидаючи зайві кошти та не втрачаючи час. Користувались ним мешканці сіл Самгородок, Лозівка, Збараж, Вівсяники, Воскодавинці, Коритувата, Сошанськ, Зозулинці, Михайлин, Широка Гребля, Йосипівка, Миколаївка, Лопатин, Красне. Валентина Лобченко, яка очолює Козятинський центр ПМСД, одноосібно прийняла рішення забрати апарат КАРДІО+ в Козятин. А натомість як заміну передала якогось старого, ще радянського апарата, який майже не робочий. У цій ситуації важко зрозуміти позицію завідуючого Самгородоцькою амбулаторією, який, не наважився зашкодити такому свавіллю! — заявив депутат Козятинської районної ради та колишній голова РДА Олег Оркуша. — Уже відправив звернення до місцевих та державних структур. Вимагаємо повернути кардіоапарат у Самгородок, в іншому разі будемо готові до більш радикальних дій.

У свою чергу, очільниця ПМСД Валентина Лобченко, яка вже зустрічалась з даного питання із керівництвом районної ради та РДА, так прокоментувала ситуацію:

– Інформація, яку розмістили в мережі, є неправдивою. Те, що апарат виїхав із амбулаторії, не означає, що він покинув дільницю обслуговування Самгородоцької амбулаторії. Це можна легко перевірити. Коли ми подивились використання апарату КАРДІО+, то побачили, що він працює лише як кардіограф. Але він може працювати і в іншому напрямку, і лікарі повинні цим скористатися. Проведення такого дослідження як реовазограма могло б попередити ускладнення деяких захворювань, лікарі могли б вчасно поставити попередній діагноз, направити на консультацію до профільних спеціалістів. А пацієнт міг би отримати рекомендації по лікуванню того чи іншого захворювання. Якщо ще в 2017 році було зроблено таких досліджень 50, то у 2018 – лише 23. І завідувачу амбулаторії у Самгородку було запропоновано скласти графіки та робити виїзди із цим апаратом на ФП в інші громади. Нині апарат працює у Лопатині, який належить до Самгородоцької дільниці. Далі поїде у Збараж, Вівсяники, Сошанськ та інші села.

На період відсутності у Самгородоцьку амбулаторію ми надали ще один новий шестиканальний електрокардіоапарат для проведення відповідної діагностики. «Козятинський РМЦ ПМСД» є чемпіоном реформування. Ми робимо все, щоб наблизити медичну допомогу до населення. І в цьому нам допомагає районне керівництво. Завдяки їм та головам сільських і селищних рад ми зуміли зберегти майже всі ФП та ФАП. Кожен лікар має все для надання невідкладної допомоги, ми забезпечили їх автоматизованими робочими місцями з підключенням до Інтернету, придбали корпоративний зв’язок для запису на прийом пацієнтів. Я не можу зрозуміти позицію того, хто це все оприлюднив. Піар чи політичні ігри? Але в першу чергу страждають від цього пацієнти.

Віталіна Володимирова