Вже півтора місяця у храмі Різдва Пресвятої Богородиці, що у Гурівцях Козятинського району, не проводять богослужіння, а на замках пломби. І що цікаво, вхід у будівлю опломбувала не поліція, а самі мешканці.

Останні думали недовго, і вже після Об’єднавчого Собору більшістю перейшли до Помісної Церкви. Але частина вірян разом зі священиком МП отцем Вадимом переходити не захотіли. Вже вкотре прихильники ПЦУ проводять збори, аби показати, що саме вони де-факто мають право на храм та церковне майно. Останні такі відбулись минулої суботи. На них зареєструвалися 102 особи (третина від загальної кількості населення), з них 13 осіб за дорученнями. Громадський порядок забезпечували правоохоронці та дружинники. Головував на зборах Анатолій Ленчук, котрий найактивніше відстоює Православну Церкву України в Гурівцях.

– Конфлікт почався ще у грудні, коли священик отець Вадим під час служби згадував Кіріла та Онуфрія. А хто не в Московському патріархаті – розкольники. Вже з нового року церковнослужитель та його парафіяни стали підписувати листи-опитування щодо прихильності до російської церкви. А ми вирішили провести загальні збори. Їх відразу стали зривати представники МП, серед яких були молодики спортивної статури. Поліція нічим не допомогла, тому перші збори закрили. Протягом декількох днів члени лічильної комісії обійшли всіх людей, і більшість підписались за ПЦУ. Проте отець Вадим налаштований рішуче і каже, що храм не покине. Тоді він встановив свій замок на дверях. Такий підхід ми розцінили як «самозахоплення», – каже Анатолій Ленчук. – Тому відповіли таким самим методом, аби у храмі не було крадіжок церковного майна. На підставі протоколу попередніх зборів область внесла Гурівецьку громаду до списку релігійних організацій, які почали процес перереєстрації, та заблокувала сайт державного реєстру і відчуження майна й оформлення землі. Крім того, варто нагадати, що 30 січня набув чинності закон, згідно з яким рішення про зміну підлеглості та внесення відповідних змін до Статуту релігійної громади приймається загальними зборами релігійної громади – не менше 2/3 від кількості. Тому прошу сьогодні вважати дане зібрання загальними зборами релігійної громади Різдва Пресвятої Богородиці ПЦУ.

Всі одноголосно проголосували. Далі ухвалили Статут релігійної громади ПЦУ, обрали голову парафіяльної ради, його помічника, скарбника, ревізійну комісію та представника релігійної громади для реєстрації її в державних органах. На зборах селяни вирішили, що замок не будуть знімати до вирішення питань із перереєстрацією та призначенням нового батюшки. Скаржились, що ходять розмови про те, що частину майна із храму вже забрали, але інвентаризацію не поспішають проводити.

Коли ж люди проводили збори у будинку культури, на вулиці біля храму проводили молебень десяток вірян, представники УПЦ МП, разом із отцем Вадимом. Вони звернулись до правоохоронних органів, готують позов суду.

– Більшості із прихильників нової церкви не потрібна віра у Бога, а тільки храм і майно, бо і раніше не приходили на службу.

Вирішити ситуацію могли б почергові служби. Але йти на такий крок жодна зі сторін поки що не хоче. Як і ділити церкву для служінь. Втім, як вдалось дізнатись нашому журналісту, представники УПЦ МП задля уникнення конфліктів вирішили шукати новий будинок для богослужінь.

Віталіна Володимирова