При огляді квартири сторонніх слідів та зникнення цінних речей не було виявлено. Однак при огляді було виявлено порізи рук та шиї. Правоохоронці припускають, що він сам намагався спочатку таким способом вкоротити собі віку. І вже коли не вийшло – поліз у петлю.

Він був одним із них. Що змусило його піти із життя таким страшним способом – тепер загадка для слідчих

Що стало причиною цього резонансного самогубства 37-річного досвідченого військового – встановлюватиме слідство. Як і те, чи був у нього конфлікт із колегами по роботі, близькими чи друзями, чи були боргові зобов’язання, банківські кредити. Що довело військового до такого стану та змусило шукати такі страшні шляхи виходу із ситуації? Запитань більше, аніж висновків.

На думку відомого вінницького кіборга, керівника ГО воїнів-побратимів «Ніхто, крім нас» Романа Смішного, це лише початок так званих югославського та в’єтнамського синдромів, коли воїни, повернувшись із передової, впадають у відчай та депресію, залишаючись наодинці зі своїми проблемами. Тому держава негайно має розробити програму реабілітації воїнів – учасників війни на Сході. Бо в мирній області саме так із життя піде більше воїнів, аніж загинуло на передовій.

Юлія Іванюк

Гайсинчанин Олексій у передсмертній записці звинуватив у самогубстві колишню дружину та ворожок

Олексій Люльчак

Історія, яка сталась у родині Люльчаків із села Кунки Гайсинського району, просто шокує та нікого не залишить байдужим. Минулого тижня вони поховали свого 36-річного сина Олексія, якого напередодні знайшли повішеним.

Біля тіла лежала передсмертна записка, у якій він звинувачував у всьому колишню дружину Марію. Мовляв, та позбавила його батьківських прав, морила судами на додаткові витрати на дитину. Почути усі сторони конфлікту намагався наш кореспондент.

– Олексію у Гайсині батьки купили двокімнатну квартиру. Зі своєю першою дружиною він познайомився через Інтернет. Побрались, народився син. Жінка продавцем працювала, а чоловік — монтером. Родина жила мирно. Але в якийсь момент Олексій став випивати, причому із незрозумілої причини. Ніби якесь горе хотів забути. Саме тоді у нього з’явилась нова обраниця Марія. Зовні непримітна жінка, яка ще й після ДТП залишилась без ноги і ходила з протезом. Де він її знайшов і чому так запала йому в душу — досі не розуміємо. Скоріш за все, Марія вдалась до послуг ворожок. Після цього в нього та законної дружини почались скандали, які, на жаль, зрештою закінчились розлученням. Олексій допомагав матеріально сину. Марія відразу стала жити із ним у її батьків. Ніхто із них вже не працював. Олексій трудився трактористом в агрохолдингу та заробляв непогані кошти. Тому допомагав родині матеріально та зробив у борг у їхній квартирі ремонт. Взяв кредит 14 тисяч гривень на операцію жінці. У житло Олексія поселили квартирантів, — кажуть рідні та близькі.

Невдовзі подружжя дізналось, що чекає на дитину. Вагітність проходила добре, але лікарі радили робити кесарів розтин, адже дадуть про себе знати травми, отримані під час аварії. Але Марія відмовилась, мовляв, я все сама знаю. В результаті хлопчик народився із ДЦП. Щоправда, у перші місяці дитині не могли поставити цей страшний діагноз, хоча рідні бачили, що щось не так. Просили Марію звернутись до медиків, але вона і слухати не хотіла. Сварки були постійно. Коли хлопчику виповнилось сім місяців і він міг лише лежати на животику, батьки влаштували скандал, чому із дитиною нічого не роблять. і Олексій сам завіз маля до медиків у Вінницю. Фахівці заявили, що пізно вже щось робити і лікування займе чимало часу. Таким чином дитя стало інвалідом…

Сімейне життя теж не складалось, і Олексія просто вигнали. Спочатку він боявся сказати батькам правду, навіть ночував у гаражі певний час. А тоді виселив квартирантів і заїхав до себе. Робив бригадиром на будівництві. Знайшов інше кохання, взяв жінку із дитиною. Та після розлучення Марія не залишала чоловіка у спокої. Подала на аліменти, хоча Олексій і так допомагав по мірі своїх можливостей. Але жінці цього було мало. Оскільки її батько свого часу працював судовим розпорядником, домоглась того, щоб отримувати від колишнього чоловіка максимальні виплати. І ця судова тяганина тривала роками, по три-чотири засідання у місяць. І всі суди у Гайсині були на боці Марії. А вона постійно вимагала перерахунку аліментів та покривання збитків на путівки в санаторії та готелі. Хоча насправді їх держава для інвалідів видавала безкоштовно, так само і житло. Бо навіть за кілька днів до трагедії Олексій отримав нові позови.

За словами рідних, останнім часом чоловік себе поводив дивно. Скаржився на погане самопочуття і говорив про самогубство.

– А ще під вікнами брата люди бачили Марію, яка там годинами стояла. Підходила до дверей і щось розливала. Одного разу навіть в очі сказала, що чоловік своєю смертю не помре. Мовляв, зведу у могилу, — продовжує один із родичів. — Того лютневого ранку у Олексія був нормальний настрій і ніщо не віщувало біди. Кохана пішла на роботу, а прийомний син — у школу. Попросив хлопчика, аби батьки приїхали до нього о 12 дня.

Коли зайшли до квартири, застали його повішеним на батареї на переносці. Це не була депресія. Олексій побрився, поприбирав і написав на 5 аркушах передсмертну записку. У ній дякував батькам за все і звинувачував Марію. Писав, що проклятий нею і забирає гріхи свої та рідних із собою в могилу..

Поховали Олексія у рідному селі.

Сама ж Марія Люльчак категорично відмовилась коментувати ситуацію.

– Я не бажаю про це говорити. Батьки колишнього чоловіка можуть що хоч стверджувати. Вибачте, наразі займаюсь замовленням для своєї дитини. Я зайнята!

А ось у соцмережі на захист колишньої дружини стали подруги, які її вину заперечують.

– Яке право мають родичі Олексія звинувачувати людину? Марія народила їм онука, дуже гарного хлопчика, але зі страшним діагнозом — ДЦП! І все, що вона вимагала, це законні кошти на утримання дитини. Крім того, Марія сама людина з інвалідністю й сама малого підіймала на ноги! І добивалась аліментів, які їй так необхідні. Тим часом дитина хотіла тата і маму, дідуся з бабусею, які навіть її не знали. А зараз винні всі — суд, міська рада, міліція, його колишня дружина, — каже подруга Лілія. — Тільки не рідні Олексія. Хай звинувачують у всьому тільки себе за те, що виховали сина і не навчили, що дітей, які народилися, потрібно виховувати та забезпечувати! Люди хворіють невиліковними хворобами, але борються за життя, а Олексій сам наклав руки, і тут ще якісь звинувачення. І ті погрози, які лунали від них усно та письмово, будуть направлені в правоохоронні органи. Не судіть і не будете судимі!

У прес-службі обласної поліції повідомили, що наразі відкрито кримінальне провадження за фактом умисного вбивства із позначкою «самогубство». Після проведення усіх експертиз будуть результати. Слідство триває.

Віталіна Володимирова