І це природно, бо вже 40 років, як Медівка належить до Оратівського району. А це значить, що ми маємо повне моральне і, врешті-решт, просто людське право користуватися тими благами, що створені в Оратові! Адже на будівництво усієї інфраструктури райцентру Медівка, а точніше, господарство, спочатку колгоспу, а потім СВК «Маяк» віддавало левову частку своїх прибутків. І сьогодні наше господарство є найбільшим платником податків у бюджет району, оскільки має 125 чоловік працюючих.

Господарство живе і розвивається. В селі працює олійня, млин, хлібопекарня. Працює школа І-ІІ ступенів, в якій навчається 60 учнів, дитячий садочок, діє амбулаторія сімейної медицини, будинок культури і бібліотека. Побудовані центральні дороги з асфальтним покриттям, інше. Ласий шматочок, чи не так, щоб підсилити чиюсь, на сьогодні об’єднану громаду? Маємо на увазі Росошанську ОТГ, що в Липовецькому районі. На неодноразові пропозиції про приєднання наша громада відповідала рішучим «ні!». Свідченням цих зібрань є документи: рішення 42 сесії сільської ради 6 скликання від 17.04 2015 року та 5 сесії 7 скликання від 12.02 2016 року.

Натомість своє бажання об’єднатись з Оратівською територіальною громадою ми засвідчили у двох інших рішеннях.

Основними аргументами нашої відмови голові Росошанської сільської ради тоді були такі: ми належимо до різних районів.

Відомо, що сусідні села Липовецького району досі не приєднались до Росоші. Чому?

Нас не влаштовує те, що пан голова, тоді ще Росошанської сільської ради, пообіцяв нашу школу закрити відразу, оскільки у них є своя на 500 учнівських місць.

Перспектива не з радісних. Ми розуміємо, що рано чи пізно така малокомплектна школа потрапить під оптимізацію. Але ж у такому випадку у нас є своя опорна школа, яка розташована за 4 кілометри від Медівки, у сусідньому селі Чагів. Вже сьогодні шкільний автобус довозить туди учнів 10 та 11 класів.

Така ж доля очікувала б і амбулаторію сімейної медицини, оскільки у Росоші є своя лікарня. Навіть уявити страшно, що в селі не буде свого лікаря, в селі, у якому ще донедавна функціонувала добротна лікарня на 30 ліжко-місць.

Нас чекає нерадісна доля «села-донора» для будівництва нової інфраструктури у центрі ОТГ. Допоки Медівка буде будувати для інших, створювати нові робочі місця для когось?!

Останні нерадісні новини про затвердження нового перспективного Плану об’єднання громад у Вінницькій області і особливо те, що за цим Планом наша Медівка все ж увійде до складу Росошанської ОТГ, переповнили чашу нашого терпіння. Права нашої громади брутально порушуються. Навіть не віриться, що в наш час у країні, яка сповідує демократичні принципи, відбувається таке середньовічне свавілля. Коли на догоду «місцевим князькам» створюється сприятливе місцеперебування. І ще й як!!! Права громади, її мешканців брутально порушуються, порушується основний принцип об’єднання – добровільність.

Хто зарадить нашій біді? Схоже, що ніхто. Та змиритись з таким становищем ми не бажаємо. І не будемо! Тому ми, мешканці с. Медівки, звертаємося до голови Вінницької облдержадміністрації Валерія Коровія, облради — Анатолія Олійника, депутатів та урядовців із проханням почути нас і не приєднувати нашу територіальну громаду до Росошанської ОТГ. Якщо і надалі наша думка буде проігнорована, готові законним шляхом відстоювати та захищати свої права.

За дорученням громади —
депутати Медівської сільської ради