Зранку, 28 лютого, у день розгляду Верховною Радою законопроекту «Про забезпечення функціонування української мови як державної» (№5670-д), біля Верховної Ради активісти руху «Відсіч» влаштували театралізовану акцію «Закон про мову: окупанти проти».

Вдягнені в російську військову форму «зелені чоловічки» роздавали депутатам, що йшли на засідання, листівки з закликом не голосувати за закон про державну мову. На думку загримованих «окупантів», в Україні все має бути російською та має діяти російський федеральний закон «О государственномязыке РФ», адже Україна і Росія – це «одна страна и один народ, которыйговорит на одномязыке». «Окупанти» пообіцяли дійти до Києва й до Львова та всюди, «гдезвучитрусскаяречь».

«Зеленим чоловічкам» опонували активісти з плакатами на підтримку закону про мову. Дівчина, вбрана в український народний стрій, на акції символізувала Мову – жертву російських окупантів. Водночас, як вважають активісти, мова – це головна зброя проти окупації. Саме закон про мову, стверджують вони, не дозволить російським окупантам русифікувати та окупувати всю Україну, як це сталося з Кримом і Донбасом. Верховна Рада обов’язково мусить скористатися історичним шансом та ухвалити довгоочікуваний закон про мову ще до виборів, – наполягають захисники мови.

Нагадаємо, що законопроект «Про державну мову» (№5670) був зареєстрований в парламенті на початку 2017 р. З того часу громадськість веде активну кампанію за його ухвалення. Доопрацьована комітетом з питань культури і духовності редакція цього законопроекту №5670-д у жовтні 2018 р. пройшла перше читання у Верховній Раді. Якщо депутатам не забракне політичної волі й законопроект ухвалять у другому читанні, він забезпечить: знання і застосування державної мови посадовцями та надавачами послуг; іспит з української мови для набуття громадянства; не менше 90% української мови на загальнонаціональних телеканалах; домінування української мови у сфері культури; не менше 50% назв газет і журналів українською мовою в точках розповсюдження; не менше 50% назв книжок українською мовою в книгарнях і видавництвах; україномовну освіту; курси української мови для дорослих; українські версії сайтів органів влади, інтернет-магазинів та ЗМІ; україномовні інтерфейси програм і мобільних застосунків; україномовну рекламу, покажчики, вивіски тощо.

Організатор акції – Громадянський рух «Відсіч»
Контактний телефон – 063 452 97 09 (Катерина Чепура)