Цей лист — крик душі викладачів Браїлівського професійного ліцею – прийшов до журналістів тоді, коли прохання про допомогу вже почули чиновники вище і частина проблем почала вирішуватися. А зовсім недавно частина колективу серйозно готувалася страйкувати. У своєму листі вони написали таку історію:

«Директор ліцею порушує права працівників, а також учнів ліцею. Зневажливе ставлення до працівників, постійний психологічний тиск, приниження та незаконні накази призводять до масових звільнень викладачів, незгодних з діями директора. Вона використовує службове становище для здійснення фінансових маніпуляцій. Про це колектив повідомляв у колективних зверненнях ГУ Нацполіції у Вінницькій області, Вінницьку обласну прокуратуру, департамент освіти і науки ВОДА, директора департаменту професійної освіти МОН України, Браїлівську селищну раду. За фактами прокуратурою та поліцією порушено дві кримінальні справи за ст. 191 та ст. 356 КК України та внесено до ЄРДР 13.10 2018 року.

Та чи не найбільше обурило рішення директора про відміну харчування учнів за власні кошти у їдальні ліцею. Це призвело до того, що учні почали забирати документи та переводитись до інших навчальних закладів. На екстрених батьківських зборах було підняте питання головою батьківського самоврядування про висловлення недовіри роботі директора. Через три місяці «голодомору» в грудні харчування учнів за власні кошти відновили, але є загроза, що його знову не буде, а якщо й буде, то значно дорожче. Вже з лютого вона планувала додати до вартості харчування вартість електроенергії та заявила: «Батьки повинні найняти своїм дітям кухаря», – при тому, що в їдальні працює два кухарі, які будуть харчувати 5 сиріт та близько 20 учнів пільгових категорій. У гуртожитку ліцею проживає протягом року близько 100 неповнолітніх учнів з віддалених районів області та малозабезпечених сімей. Приготувати собі їжу там вони не мають можливості. Так чинити з дітьми неприпустимо!»

Коли ми виїхали на місце подій, поспілкуватися з директором Катериною Сухановою не вдалося. Нещодавно вона написала заяву на звільнення з посади і залишилася в училищі простим викладачем хімії, і з’являється в училищі тільки тоді, коли є її заняття. Частина колективу вважає, що автори листа звинувачують її безпідставно. Кажуть, що Катерина Василівна — людина інтелігентна, глибоко віруюча і майже два десятиліття працювала на своїй посаді. Працювала б і досі, якби не скандал… Тимчасово виконувати обов’язки директора призначили Олега Скульського, котрий про такий лист почув уперше. Сказав лише, що колектив і досі розділений, але проблеми вирішуються, харчування відновили і поки що нічого змінюватися для учнів не буде. Очевидно одне — у стінах маєтку графа фон Мекк неспокійно.

«Відміна харчування, зрештою, стала останньою краплею чаші терпіння, — розповідає голова профспілки колективу Василь Терземан. — Бо як це може бути: батьки закупили продукти, а через деякий час їм повідомили, що харчування не буде! Причому, все відбулося без попереднього обговорення та попередження. Зрозуміти мотиви її рішення ми не змогли. У нас же особливі діти — з багатодітних та малозабезпечених сімей. Дуже часто сюди потрапляють діти з неблагополучних сімей і хочеться, щоб ці діти не почувалися неприкаяними та нікому не потрібними.  Вони тут навчаються того, чому вдома не могли навчитися. Тому харчування — далеко не останнє питання. Директорка сказала, що на харчування за гроші держави має тільки визначена категорія дітей. Але всі інші платили 200 гривень на місяць, якщо тільки один обід. Якщо з вечерею — 350 гривень. Повна вартість одного обіду не перевищує ціну магазинного хот-дога. І, виходить, навіть цього дітей хотіли позбавити. Потім почали підніматися інші проблеми, директорка трималася за свою посаду, але нічого змінювати не хотіла. Колектив опинився на межі великого вибуху. Ми змушені звертатися у всі можливі інстанції. Останні півроку були дуже важкими. Довгий час нас ніхто не хотів чути. А потім раптом почули всі. Селищна рада дала свої рекомендації, обласна влада — свої. Від департаменту освіти та науки директор отримала догану. Аби розрядити обстановку, 31 січня директор звільнилася з посади за власним бажанням. Діяльність директора нині перевіряється правоохоронцями.

Василь Терземан переконаний, що дітям потрібна підтримка