– Хочу розповісти про деякі сорти і гібридні форми винограду, які, на мою думку, потрібно мати в приватному господарстві. Це «Аркадія», «Лора», «Насолода», «Вальок», «Преображення», «Восторг», «Нізіна» та ін. Я раджу саме ті сорти і гібридні форми, які перевірив часом і які відповідають нашим вимогам і клімату, — розповів Віктор Пахомович Янович, досвідчений виноградар із Вінниці. – «Аркадія» — це мускатний диво-сорт родом з Одеси. Це, мабуть, один з найвидатніших сортів, виведених одеськими селекціонерами. Часом, якщо не перевантажувати кущ, ягоди можуть досягати до 20 г кожна, а грона «Аркадії» важать до 2 кілограмів. Це дійсно чудо! «Аркадія» — сорт укривний, достигає рано, добре запилює інші виноградні кущі.

«Лора» — теж із одеської селекції. Ягоди «Лори» дуже крупні, а грона можуть важити до 3 кг. Правда, цей сорт схильний до надмірної врожайності, його треба нормувати, тобто, після цвітіння залишати тільки одну нижню гронку. Тоді буде прекрасний результат! «Лора» рано достигає і укривається на зиму.

«Насолоду» вивів відомий селекціонер А.Ф. Балабанов. Це мускатний сорт, строк достигання — 100-105 днів. Високоурожайний. У моєму винограднику грона «Насолоди» важать до 2 кг, а крупні ягоди — по 16 г. Смак цього винограду відповідає своїй назві, він приємно солодкий.

«Преображення» — автор цього сорту В.М. Крайнов. Відрізняється надзвичайно раннім строком достигання і величезними гронами, вага яких часом досягає 2,5 — 3 кг. За раз одне і не з’їси! Кущ нагадує новорічну ялинку, прикрашену гарними рожевими і червоними ягодами. Іноді навіть зривати їх не хочеться, щоб не порушити красу. Це найвдаліший сорт Крайнова, та й на ринку цей виноград з’являється одним з перших.

«Вальок» теж достигає рано, за 105 днів. Мускатні грона важать 1,5-2 кг, мають крупні пружні ягоди. Цей виноград запиляється навіть під час сильних дощів, запилення триває 10 днів. «Вальок» високоврожайний і дуже стійкий до основних грибкових захворювань.

«Восторг» дозріває рано, грона важать до 2 кг. На пагоні у «Восторга» замість 2-3 грон треба залишати одне, знизу. Ягоди мускатні, солодкі, сік надзвичайно смачний. Ягоди зберігаються на кущі до заморозків, цей сорт майже неукривний.

«Нізіну» теж вивів В.М. Крайнов. Має середній строк дозрівання 125 днів. У Вінниці достигає у кінці серпня — на початку вересня. Грона 1,5-2 кг, а ягоди надзвичайно гарні, кольором нагадують вишню, важать 20-25 г кожна. При хорошому агрофоні «Нізіна» дає до 100 кг винограду з куща.

– Скільки сортів винограду є у вашому саду?

– Їх більше семи десятків. Але ці, що я перерахував, — найкращі! Вони, я вважаю, повинні бути в кожного, хто хоче мати виноградник біля свого дому. Крім того, порадив би «Афродіту», «Століття» — це крупні безкісточкові сорти з ягодами жовтогарячого кольору, які світяться на сонці. Є і такий виноград, який не треба укривати на зиму, ним можна обсадити альтанку чи підняти його на дуги, щоб у дворі була тінь і прохолода у спеку. Якщо у виноградарів-початківців виникнуть запитання — прошу звертатись за тел. 097 477 35 80.

Фото Олексія БОЙКА