Через еротичний вірш Ніни Гнатюк в одній із шкіл Вінниці стався скандал… Вчителька дала дітям на вибір вивчити один із віршів Ніни Юхимівни… І вони вивчили – найпопулярніший і найкоротший, що є в Інтернеті:

Стоять каштанів свічі,
Як члени чоловічі,
Напружаться на вітрі —
І бризне ніжний цвіт.
І я у тому цвіті,
Як терлиця в термітті,
Молю єдине в Бога —
Ще жменьку юних літ!

Я розумію, що весна, що патріотично знати поезію вінницьких авторів, але чому діти з 8-го класу мають знати еротичні вірші з журналу «Лель» — класику еротичної поезії України? Чи в 13 років це занадто? До речі, мій син навчається у 8-му класі, але цього «хуліганського» вірша він не знає… Добре. Чи погано, що не знає? Ось така дискусія розгорілась у соцмережах серед вінничан, які повідомили про появу буцімто в шкільній програмі цього вірша…

А почалось все із «сигналу» відомої волонтерки Ліни Ковальчук: – Звісно, я стара і «дрєвня» ханжа, яка колись носила червоні галстуки і у 8 класі декламувала вірші про Леніна, землю і Жовтневу революцію. Ну, окей, ми з 40-річними дівчатками за 150 грамами мартіні можемо проаналізувати і каштанові свічі, і самі каштанчики, і навіть каштанове коріння. Тільки що таке терлиця і терміття – мені довелось гуглити. Це точно повинні вміти робити сучасні школярки?

– Звісно, я знаю цей вірш! Це ж класика! І нічого «крамольного» в ньому немає… Ніна Юхимівна виступала в нашій школі, але «Каштани…» не читала! А по цій ситуації нікого карати за вірш ми не будемо і не маємо права! — прокоментувала скандал директор департаменту освіти ВМР Оксана Яценко. – Бо в шкільній програмі цієї поезії, по-перше, немає… А по-друге, вчитель дала дітям вірш Ніни Гнатюк на вибір і вони, я так розумію, вибрали – короткий і перший, який видає Інтернет на запит про вірші цієї вінницької поетеси… Яка це школа на Вишеньці – ми 100% з‘ясуємо! Не для «каральних» бесід, а для зустрічі із Ніною Гнатюк напередодні її дня народження у березні… Адже, окрім «Каштанів», у збірках поетеси є не менш чудові вірші, які мають знати наші діти. І батьки з учителями!

Ось як відреагувала на еротичний скандал навколо своїх «каштанів» авторка відомого вірша:

— Так, це мій вірш! Але я його ніде не друкувала, а просто придумала і зачитала вголос молодій колезі по творчому цеху Вікторії Стах на каштановій алеї в Києві років 10 тому! А вона без мого дозволу надрукувала його в еротичному журналі «Лель», — розповіла поетеса Ніна Гнатюк. – Так одного ранку після виходу журналу цей вірш став сенсацією! А я досі дивуюсь, чому його називають найпопулярнішим із моїх творів? І якщо школа у Вінниці мене запрошує на читання поезій, то я прийду і почитаю… Тим більше весною і в старших класах!

Ось відгуки та фрагменти дискусії щодо «Каштанів» у Фейсбук від 19 лютого 2019-го:

Марина Сенчик: – Я колись давно-давно відкрила для себе ранню Ніну Гнатюк… Лірика просто вражаюча. І дотепер пам’ятаю чимало віршів… Згодом відкрила для себе Ніну Гнатюк-оратора… Зали замовкають від сили її слова.

Yulia Mur: – Вiрш чудовий, але аж нiяк не для 8-го класу…

Наталка Гомель: – Чудовий вірш, як і творчість поетеси загалом. Але цей вірш не обов’язково вчити дітям у школі) Може, краще «Був мій тато великий грішник»? Колись знала його напам’ять і оце недавно хотіла його пригадати, забула декілька рядків, і шукала книгу з віршами Ніни Гнатюк.

Як відомо, син Ніни Гнатюк, яка народилась у Ямпільському районі Вінницької області і довгий час працювала у Вінниці, Роман Ковальський працює у редакції газети «33-й канал». А як відомий журналіст коментує цю ситуацію?

– Вірш, звісно, дорослий! Але діти нині в 13 років у Ютубі і не таке бачать та все знають… Тому для шкільної програми він дійсно засміливий! Але батьки, які спершу обурились «Каштанами», вже готові почути авторську версію «на живо» у Вінниці…, — вважає Роман Ковальський. — І якщо бути відвертим до кінця, то це справді один із кращих віршів Ніни Юхимівни…