Кожен матеріал містить реальні приклади з життя та коментар юриста – фахівця у сфері земельних правовідносин з практичними порадами для власникам паїв, як убезпечити себе від подібних шахрайств.

Тип 3. Випадки ознаками кримінально караних діянь

Останніми роками слова «земля» і «кримінальна відповідальність» дедалі частіше можна побачити поруч. Земля – це і власність, якою хтось незаконно може спробувати заволодіти; і територія ведення господарської діяльності, якій хтось може спробувати завадити; і охоронна територія (заповідна або із землями с/г призначення), яку хтось може спробувати забудувати маєтками чи багатоповерхівками… А ще, як свідчать розслідування НАБУ, «поле діяльності» для нечистих на руку чиновників, які, не без вигоди для себе, роздають у власність або дешеву оренду державні землі.

Однак коли йдеться про приватних власників, у цій категорії найбільш поширеними випадками є такі:

1) На одну й ту ж ділянку оформлено два або більше актів, де вказано різних власників. Це може бути пов’язано або з підробкою державних актів (переважно – старого зразка), або з незаконними діями в Реєстрі прав на нерухоме майно (через корупційний чинник) – йдеться про кримінальні дії посадової особи, яка має доступ до внесення змін у Реєстр прав (наприклад, нотаріус) і незаконно вносить такі зміни.

2) Крадіжка врожаю (ці випадки можуть мати місце переважно тоді, коли сільгоспдіяльнісь ведеться принаймні на 10-15 га).

3) Самозахоплення земної ділянки (скажімо, коли власник помер, а спадкоємці певний час не виявляють інтересу до ділянки, тоді з’являється «зацікавлена» особа, яка використовує цю ділянку, не маючи на неї законних прав).

4) Самовільне будівництво на чужій земельній ділянці.

Приклади з життя

Осадчий Віктор Валерійович, нині пенсіонер з села Щасливе Бориспільського району, у 1997 році, отримав пай під час розпаювання земель «Племзаводу «Бортничі», на якому раніше працював. Оскільки ці землі (а це майже 3000 га) розташовані неподалік автомагістралі Київ-Бориспіль, вони є дуже привабливими для забудовників. Через це, уже понад 20 років у Віктора Валерійовича та інших пайовиків різними способами намагаються відібрати ці землі.

У 2002 році Віктор Валерійович та інші колишні працівники заводу оформили державні акти на свої землі, однак у 2006-2008 на ці ж землі було зареєстровано також інші акти, в яких було вказано інших власників. Землі з «подвійними актами» одразу почали продавати третім особам, у результаті чого декілька разів змінювалося власники. А коли справжні власники подали до суду, документи, які свідчили про це сплановане шахрайство, різними шляхами намагалися знищити або приховати.

Щоб отримати цю землю, було використано й інший шлях: частині селян заплатили по 112 тис грн, щоб вони підписали довіреності на розпорядження своєю землею, – тобто фактично «продали» свої паї. Якби не діяв мораторій на купівлю-продаж с/г земель, власники могли б легально продати свій пай, причому за вищою, ринковою ціною.

Як убезпечити себе від таких ситуацій?

Практичні поради власникам земельних паїв надає адвокат, експерт із правового регулювання земельних відносин Анна Федун:

Якщо Ви опинились у ситуації, коли у третіх осіб знаходяться державні акти на Вашу земельну ділянку або наявна підроблена документація, негайно звертайтесь із заявою до поліції та детально опишіть усю інформацію, якою Ви володієте. Крім того, Вам потрібно оцінити (бажано за допомогою юриста) усі ризики та небезпеку від ситуації, що склалася, щоб прийняти рішення про необхідність судового чи іншого захисту Ваших прав і подальших дій у цьому напрямку.

Щоб не потрапляти в подібні ситуації, власникам земельних ділянок варто попіклуватися про реєстрацію належної їм земельної ділянки у Державному земельному кадастрі та реєстрацію прав на неї у Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно. Після такої реєстрації усі права будуть відображатися в нових електронних реєстрах, з якими можна ознайомитися онлайн, і тому вірогідність подібних шахрайських дій щодо земельних ділянок є набагато меншою.

Окрім того, через Центри безоплатної правової допомоги Ви можете отримати безоплатну консультацію про порядок реєстрації земельної ділянки та прав на неї у відповідних реєстрах.

Матеріал підготовлено за інформацією Програми Підтримка прозорого управління земельними ресурсами»