У вівторок, 5 березня, місцева опозиція покликала вінничан на акцію протесту «Ні підкупу!» і оприлюднила схему про так звану «Петіну тисячу»!

І напередодні 5 партій Вінниччини — «Батьківщина», УКРОП, партія «Громадянська позиція» Гриценка, «Самопоміч» Садового і «Народний контроль» підписали меморандум «Про чесні вибори» та координований підрахунок голосів 5-х основних кандидатів у день першого туру…

Але 5-го березня на акцію під обласною радою масово вийшли всього дві партії — весь місцевий «Гриценко» та «Батьківщина» на чолі із нардепом Олексієм Рябчиним.

…А вже в кулуарах сесії Вінницької облради казали, що із активними депутатами і лідерами опозиційних до влади партій «йшла робота» та залякування всю ніч із 4-го на 5-те…

Бо до виборів Президента — 25 днів…

– На «Батьківщину», її народних спонсорів та активістів чиниться тиск на Вінниччині… Хтось злив списки наших щирих прихильників у штаб опонентів та правоохоронні органи, які видали все це за «піраміду Тимошенко». А насправді люди дійсно перераховували від щирого серця хто 100 гривень, а хтось — 100 тисяч на виборчу кампанію Юлії Володимирівни. І тепер цими людьми «займається» СБУ! — заявила на прес-конференції 4 березня лідерка обласної «Батьківщини»  Людмила Щербаківська.

Водночас по Вінницькій області вже розгорнуто так звану мережу БПП по схемі «Петіна тисяча», де в людей беруть копії документів та обіцяють тисячу гривень у разі голосування за кандидата від влади… І по 5-ти центрових районах області керівникам наших штабів опоненти із БПП вже пропонують «поділити голоси» між Тимошенко і Порошенком у першому турі… А далі, мовляв, будемо розбиратись! Ось такі безпрецедентні методи нині застосовує влада, щоб залишитись у своїх кріслах навіть на тлі корупційних скандалів із розкрадання бюджету на армію. Тому ми вимагаємо імпічмента Президента навіть за 3 тижні до виборів, які він боїться програти та застосовує будь-які методи «впливу» на виборців Вінниччини… Із такої заяви розпочалась чергова 37 сесія Вінницької обласної ради. Депутати від фракції «Батьківщина» запропонували внести на розгляд питання щодо початку процедури імпічмента Президента Порошенка. Пізніше за нього проголосувало 19 депутатів. І рішення не пройшло.

Негайно після цього звернення прозвучало інше — від депутатів «БПП «Солідарність». Голова фракції Олександр Крученюк запропонував провести розслідування факту, де: «Двоє жителів села Івча Літинського району зробили внески до фонду партії «Батьківщина» по 150 тисяч гривень. За словами цих чоловіків, вони навіть не знали, що є «благодійниками». Тепер ці люди не зможуть отримувати субсидії і допомоги».

На це Людмила Щербаківська відповіла повідомленням про «репресії»: «Це конвульсії вашої влади і вашого Президента, який торгує на крові. У Літині на наших людей невідомі чинять тиск. Хто ці невідомі? Звідки у них номери телефонів наших людей?»

Виступали й інші депутати, вимагали чесних та прозорих виборів.

Всього сесія розглянула 97 питань. Серед них — звіт голови обласної ради Анатолія Олійника, звіт про виконання обласного бюджету, доповідь Юрія Педоса про стан боротьби зі злочинністю, інформація прокурора області про результати діяльності…

Зaгaлом поліцією вже зaреєстровaно 107 повідомлень про можливі порушення виборчого зaконодaвствa.

Паралельно стало відомо про серії обшуків та вилучення документації у так званих «кураторів» виборів у Вінницькій області від однієї із партій. За місцем тимчасового проживання «куратора» вилучено паспорт громадянина РФ; кажуть, він до цього працював у Росії на Жириновського, довідник політтехнологів Вінницької області; таблицю із розрахунками виплат грошових коштів старшим виборчих дільниць, загалом на підкуп виборців на Вінниччині за одного із головних кандидатів на перемогу 31 березня планувалося виділити 404 мільйони гривень, 1586 гривень на одного виборця. Як бачимо, ставки ростуть. Невже вінничани продадуть своє майбутнє за цю тисячу, гречку чи солодкі обіцянки із «біг-мордів»?

Вчорашня сесія Вінницької облради стала незвичайною ще й тим, що на ній була присутня велика делегація від ОБСЄ (на фото).

Сергій Годун
Тетяна КОНДРАТЬЄВА

Заява депутатської фракції Батьківщина про імпічмент президенту

تم النشر بواسطة ‏‎Щотижнева газета «33-й канал»‎‏ في الثلاثاء، ٥ مارس ٢٠١٩

Сесія обласної ради у Вінниці…. Початок!

Опубликовано Щотижнева газета «33-й канал» Вторник, 5 марта 2019 г.

Опубликовано Щотижнева газета «33-й канал» Вторник, 5 марта 2019 г.