Наприкінці лютого за зачиненими дверима з обласними чиновниками поспілкувалися митрополит Могилів-Подільський і Шаргородський Агапіт, архієпископ Вінницький і Барський Варсонофій та єпископ Ладижинський Сергій. Останній представляв Єпархію Тульчинську та Брацлавську замість митрополита Іонафана, який все ще ображений на голову облдержадміністрації та очікує від нього вибачень… Перед тими ж дверима — зібралася «група підтримки»: десять священиків російської церкви, майже всі з Вінницького району.

Про цю подію дуже скромно розповіли у прес-службі Вінницької єпархії УПЦ МП. За їхніми словами, на ній обговорили болючі питання, з якими зіштовхнулись єпархії УПЦ МП на Вінниччині у зв’язку з заснуванням Православної Церкви України. А саме, з неприпустимим втручанням у внутрішні справи релігійних громад УПЦ МП колишнього Вінницького митрополита Симеона, а також звинуватили представників державної місцевої влади у «захопленні» храмів.

А офіційний сайт Тульчинського митрополита Іонафана поскаржився, що священиків УПЦ МП не допустили до кабінету голови ОДА і вони три години чекали під дверима. Митрополит Іонафан розповідає: голова облдержадміністрації пригрозив правлячим архієреям, що, в разі відсутності у них Статутів єпархіальних управлінь з державною перереєстрацією (і зі зміненою назвою), в управліннях можуть відключити енергопостачання і газ. «Таким образом, речь идёт о введении епархиальных управлений УПЦ в «искусственную кому», о спровоцированной властями  блокаде  центров управления епархиями УПЦ» — йдеться на сайті.

Про те, що відбувалося насправді, розповів журналістам Валерій Коровій.

– То чи правда, що священиків не допустили на цю зустріч і вони чекали три години?

– У мене в приймальні ніколи немає черг. Бо є така річ, як процес планування робочого часу. Голова облдержадміністрації – це не тільки людина, котра має сидіти у кабінеті і приймати людей… Так от, як була призначена зустріч з предстоятелями трьох єпархій на 14 годину, так вона й відбулася згідно з робочим планом.

– Яку позицію займає обласна влада у вирішенні церковних питань?

– З 27 січня правила реєстрації парафій змінені. Відтепер парафії реєструються в управлінні релігій облдержадміністрації. Ми відкрили прозорий офіс, котрий знаходиться на Замості, і всі документи про перереєстрацію парафій повинні надходити за відповідним порядком. Єпископати мають перереєстровуватися у Міністерстві культури. За останньою інформацією, рішення про перехід від однієї єпархії до іншої ухвалило більше 60 парафій. Нині йде процес юридичного оформлення. Складність ситуації полягає у тому, що відповідно до норм нового законодавства вибудувана нова модель.

Існує чотири рівні організації парафій. Загальні збори. Рішення про перехід парафій має приймати 75 відсотків мешканців того чи іншого населеного пункту. На загальних зборах обираються парафіяльні збори. Це 10-20 чоловік. Раніше саме вони вирішували питання переходу парафій. Як правило, це люди достатньо наближені до настоятеля, і вони фактично перебували під його впливом. Третій рівень — це парафіяльна рада — три людини, котрі приймали рішення про фінансування чи ще якісь поточні питання. І — сам настоятель храму. На сьогодні відбувається таке: в більшості випадків загальні збори говорять про перехід, а парафіяльні збори на чолі зі священиком такого рішення не приймають. От і виникають дискусії. Бо за новим законом, якщо парафіяльні збори не хочуть переходити, а громада за перехід, то громада може змінити склад парафіяльних зборів.

– Чому не прийшов Іонафан, який двічі висловлював недовіру Порошенку і Коровію?

– Я не хочу цю тему розвивати, бо ми із цим єпископом і поважною за віком людиною окремо розберемось… Але владика Сергій із цього питання мені дорікнув, що депутати сільської ради в такому-то селі організовують людей на збори по храму. І це буцімто тиск з боку влади і Коровія на їхню церкву! А я йому кажу, що ОДА і Коровій нічого не мають до місцевого самоврядування… Я зрозумів одне, що нині рухає священиками МП у Вінниці. Вони вийшли із «зони внутрішнього комфорту», коли їм було добре, вони отримували всі ділянки та дозволи, практично не мали конкуренції та збирали велику паству… З цього приводу я їм чесно сказав: «Так, як було – вже більше не буде!» Я їх всіх знаю, і вони вважають, що через мене в них не стало цього внутрішнього комфорту… А вони не хочуть зрозуміти, що державу Україну нарешті охрестили, визнали і благословили на 27-му році Незалежності, як дитину! І цей процес є об‘єктивним, і всі українці в своїй помісній церкві будуть разом!

І окремо хочу сказати, що найактивніші релігійні процеси йдуть у селах, де один храм і є загиблі з громади воїни АТО. Бо не можуть люди терпіти такі проповіді на

5-му році війни, коли Росія вбиває наших дітей… Тому моє завдання як голови ОДА зняти ці конфліктні ситуації та не допустити кровопролиття на релігійному грунті.

Роман Ковальський
Тетяна Кондратьєва