У ньому беруть участь представники Польщі, Грузії, Азербайджану, Франції, Італії та України. У всіх цих країн є спільна проблема — боротьба з безробіттям у сільській місцевості. В Україні для втілення проекту була обрана Вінницька область.

Отже 4 березня міжнародний проект, розрахований на 23 місяці, стартував у Вінниці.

– Країни Східного партнерства, зокрема Україна, будуть ознайомлюватися з досвідом самозайнятості  у Польщі, Франції, Італії з виїздом туди учасників проекту. Найголовніше — це створення спільної веб-платформи на чотирьох мовах (українська, грузинська, азербайджанська, англійська) і клубів молодих підприємців для того, щоб можна було поширювати досвід і напрацьовувати спільні ідеї щодо зайнятості сільської молоді, — повідомив Анатолій Олійник, голова Вінницької обласної ради, голова обласної Асоціації органів місцевого самоврядування, вітаючи учасників. — На реалізацію цього проекту фонд ERASMUS+ виділив 150 тис. євро плюс співфінансування учасників. Загалом спільний бюджет складає 200 тис. євро. Що стосується Вінниччини, то обласна Асоціація органів місцевого самоврядування виділяє 4800 євро, тобто, 138 тис. грн.

– Сьогодні проблема безробіття і самозайнятості сільського населення Вінниччини є глобальною, — підтримав Андрій Гижко, перший заступник голови Вінницької ОДА. — Демографічна ситуація змінилась, зараз у вінницьких селах проживає 44% населення замість 56%, як було на початку 90-х. Та молодь, яка залишається у селі, навіть якщо має освіту, то не має де працювати, адже втричі скоротилась зайнятість у сільському господарстві. Потужні інвестори зайшли у Немирів, Жмеринку, Козятин, але це все міста. Основний акцент цього проекту  — вивчення досвіду самостійного створення робочого місця сільською молоддю у п’яти країнах світу. У нас успішно працюють, наприклад, сільські перукарні, пасіки, розводять нові культури, такі як льон та ін. Подібних новацій є багато, проект ЕС допоможе їх втілити.

Координатор проекту «Спільні зусилля з об’єднання підприємницької молоді з сільської місцевості» — Вінницька обласна асоціація органів місцевого самоврядування. Цільовою групою проекту є молоді вінничани віком від 18 до 30 років, фахівці, що працюють з молоддю, а також їхні майбутні наставники (ментори), які живуть у Вінницькій області. Їх теж навчатимуть у ході проекту. Принаймні 230 молодих людей із сільської місцевості Вінниччини, Імеретії (Грузія) та Ганджабасарі (Азербайджан) матимуть можливість підвищити свої знання у сфері підприємництва завдяки використанню навчальної веб-платформи і клубів молодих підприємців, створених у селах. А ще буде працювати сайт для On Line-навчання за методиками, розробленими  європейськими партнерами.

– Ми прагнемо, щоб молоді люди із сіл здобули знання з організації свого бізнесу і в подальшому  могли розвивати власну справу самостійно, — наголосила італійка Сільвія Лютті, директорка європейських проектів.

На Вінниччині до проекту планується залучити близько 120 учасників. Клуби молодих підприємців створюватимуться на базі обласної Асоціації органів місцевого самоврядування  разом з Агенцією регіонального розвитку. Авторів цікавих ідей навчатимуть писати бізнес-плани, підкажуть, де узяти гроші для реалізації (порядку 100-200 тис. грн.), і надаватимуть різноманітні консультації. Безсумнівним позитивом проекту стане дружба між молоддю країн-учасниць.