Півтора року минуло після вибухів на Калинівському арсеналі, який був одним із найбільших у країні. Винуватців так і не знайшли.

Найбільше у цій ситуації шкода людей, адже міни та снаряди пошкодили понад 5000 будинків. Більшість з них у Павлівці.

На відновлення урядом було виділено 100 мільйонів гривень. Втім, за словами селян, до цих пір ще не всі отримали виплати.

А кілька днів тому жителів знову охопила паніка, бо районом пройшлась новина про величезну бомбу, яку заклали біля самого арсеналу!

– Та вже наступного дня нас зібрав сільський голова і заявив, що це навчання та перевірка пильності охорони арсеналу. Але замість того, щоб заспокоїти людей, очільник громади Віктор Кособуцький сказав, аби ми завжди були напоготові. Із зібраними речами та заправленими автомобілями. Бо ж попереду президентські вибори і все можливо. Вважаємо таку тактику не зовсім правильною, адже у Павлівці проживає чимало людей старшого віку. А спецслужбам варто донести до населення, що вони перебувають у безпеці, — повідомили на «гарячу лінію» газети мешканці Павлівки. – У нашому селі є дві хворих жіночки, котрі мешкають у зруйнованому будинку. Лягають спати, гріючись пляшками із гарячою водою. Матір — інвалід дитинства 2 групи. У доньки вроджений порок серця та псоріаз. І такий будинок у Павлівці не один. Хочемо отримати те, що нам винні. Саме тому готуємо позови до суду, і відповідачем буде Міноборони. В списку близько 100 чоловік.

Ще гірша ситуація у Медвідці Вінницького району, де за весь цей час перед людьми ніхто не звітував після вибухів, хоча через нашу газету люди про це неодноразово просили.

– Днями зібрали лиш, аби визначити питання переходу релігійної громади. А про вибухи ні слова, — із сумом каже жителька Медвідки Галина. — Жодна зі скарг до ОДА та Кабміну результату не дала.

У Калинівській районній адміністрації поінформували, що про збори у Павлівці повідомлення не отримували, тому і присутніми там не були.

– Наскільки мені відомо, голова звітував людям, що був на території військової частини і що бомба — то муляж.

Після зборів ми ще з головою не спілкувались. Але збирати заново людей і якось по-іншому все трактувати теж не бачу сенсу. Вірю, що пройде тиждень-два і воно все заспокоїться, — каже голова Калинівської РДА Володимир Гаврилюк. — Ситуацію із виплатами тримаємо під контролем. Підготували списки людей, які на них претендують. Орієнтовно 300 тисяч має надати сільська рада, стільки ж з бюджету району.

Віталіна Володимирова