Настя живе у багатоповерхівці, не має ні дачі, ні города в селі. Зараз вона варить борщ  без м’яса, головне, на її думку, побільше квасолі! У їхньому сімейному меню такий борщ називається бюджетним. “Удар по гаманцю” пом’якшують власні запаси на зиму.

– Зазвичай картоплю заготовлюємо з осені, коли вона більш-менш нормальна у ціні. Цибулю теж купуємо у мішках 15-20 кг, беремо два мішки. Перебираю, просушую на балконі, на зиму закриваю ковдрою. Частково зберігаю цибулини у холодильнику, частково нарізаю і заморожую, – ділиться Настя.

Вінничани йдуть за овочами на ринки. Найдешевшим традиційно вважається Привокзальний, але й там…

– Морква 10 грн/кг, картопля — 5, капуста — 12, квасоля взагалі по 8 грн. стаканчик, сметану взяла за 25 грн. півлітрову банку. А ще олія, томатна паста, цибуля… От і виходить, що вартість каструлі пісного борщу дотягує до сотні, а  за  борщ із “наваром” треба викласти ще більше! – розмірковує Настя. – Найдорожчий інгридієнт м’ясо – свинина, яловичина. Сьогодні  вже й за курячі крильця правлять по 75 грн./кг. Та на м’ясі ми будемо економити, адже з 11 березня і до Великодня, до 28 квітня, триває Великий піст.

В порівнянні з минулим сезоном овочі подорожчали приблизно втричі. Прогнози на найближчі місяці не оптимістичні, ціни обіцяють рости і далі. Причини, як  пояснюють у департаменті АПР Вінницької ОДА, у  минулорічних погодних примхах і, відповідно, у не щедрому врожаї овочів. Дається взнаки і неналежне зберігання коренеплодів,  однозначно повинно вирішуватись питання із сховищами. Доки цього не буде — матимемо такі гойдалки з цінами.

А поки що чекаємо весняної сезонної городини.