І уявіть, наскільки приємно було вінничанам вже 28 лютого дивитись оскароносну “Зелену книгу”, дубльовану українською, у затишній залі кінотеатру “Родина”.

…1962 рік, США. Малоосвічений італієць Тоні Валлелонга втрачає роботу у нічному клубі і дуже неохоче наймається водієм до чорношкірого піаніста Дона Ширлі. Разом вони їдуть у тур південними, споконвіку рабовласницькими, штатами Америки. “Зелена книга” – це путівник спеціально для чорношкірих мандрівників, для яких діяла маса обмежень. Пережиті в дорозі труднощі об’єднують Дона і Тоні і роблять їх друзями. Це реальна історія. Насправді дружба між афроамериканським піаністом та італоамериканським водієм тривала 50 років. Вони обоє померли у 2013-му…

Американський інститут кіномистецтва (AFI) вніс “Зелену книгу” у список кращих фільмів 2018 року. В січні 2019-го цей фільм отримав головну нагороду Гільдії продюсерів США і три “Золоті глобуси”.

24 лютого на церемонії вручення премії “Оскар” кінокартина була удостоєна трьох нагород ― в категоріях “Кращий фільм”, “Краща чоловіча роль другого плана” і “Кращий сценарій”. Роль Тоні прекрасно зіграв норвезький актор Вігго Мортенсен.