Якщо у селян жнива починаються з середини літа, то у деяких нечистих на руку чиновників гаряча пора наступає вже з тих пір, як сходить останній сніг і починається пора ремонтів.

Бо тоді спрацьовує дуже поширена схема розкрадання бюджетних грошей, про яку нещодавно розповів журналістам перший заступник прокурора Вінницької області Руслан Нікітчин.

Найзухваліший випадок стався у Мурованих Курилівцях.

– Ми виявили розкрадання — вдумайтеся! – більше 900 тисяч гривень на будівництві дороги, — розповів Руслан Нікітчин. — Щоб ви розуміли, всього дорога була профінансована на 2 мільйони гривень. І майже половину вкрали! Це було доведено експертизою. Один фігурант, відчувши, що пахне смаленим, кинувся навтьоки, його довго розшукували. Є запитання до технічного нагляду, котрий здійснювався органами місцевого самоврядування.

Процесуальне керівництво у цьому провадженні здійснює Могилів-Подільська місцева прокуратура. Правоохоронці встановили, що наприкінці 2016 року між Мурованокуриловецькою селищною радою та приватним підприємством був укладений договір підряду на виконання робіт з капітального будівництва дорожнього покриття у райцентрі. Шматочок дороги, котрий веде від автостанції до центру, виявився справді золотим, бо вартість робіт була максимально завищена. Директор підприємства, напевно знаючи реальну вартість виконаних робіт, добряче «підкрутив» ціни і вніс їх до офіційних документів. Та й самі роботи провадилися нашвидкуруч, коли падав мокрий сніг. Тому й не дивно, що вже навесні разом зі снігом «зійшов» і асфальт… А в офіційних документах директор того підприємства навмисно вніс неправдиві відомості про вартість та об’єми виконаних робіт. Йому оголосили підозру, а згодом подали і в розшук. Слідчим суддею надано дозвіл на затримання підозрюваної особи, вжито заходів щодо заборони виїзду за кордон. А селищна рада — у ролі жертви, хоча у Мурованих Курилівцях не всі так вважають…

Зрештою, розслідування ще триває, і вже за кілька днів у прокуратурі області відрапортували: директору приватного підприємства, який привласнив 1 млн гривень з державного бюджету, оголосили підозру і обрали запобіжний захід — тримання під вартою з правом внесення застави у розмірі 567 тисяч гривень. Утім, на цю ухвалу слідчого судді вже внесено апеляційну скаргу.