Хвиля обурення пройшла Україною після скандального рішення Конституційного суду про визнання неконституційною ст. 368-2 Кримінального кодексу.

«Відтепер мільйонні статки, отримані з незаконних джерел, не вважаються карним злочином в Україні, — наголошують у НАБУ. — Це рішення КС політично вмотивоване і протирічить зобов’язанням України перед ООН, МВФ, ЄС. Після нього всі справи (в тому числі ті, що слухаються у суді) щодо незаконного збагачення суддів, прокурорів, народних депутатів, керівників органів державної влади будуть закриті. Поновити їх неможливо, бо закон зворотної сили не має».

А все почалось із звернення до КС щодо уточнення конституційності ст. 368-2 КК. Його подали народні депутати, серед яких були вінничани Геннадій Ткачук та Андрій Шинькович. Ось як вони пояснили нам свою позицію:

– Повернемось до ст. 62 Конституції України. За презумпцією невинуватості вину особи має доводити суд, а не сама особа, як було виписано у ст. 368-2. Вона, до речі, ухвалювалась поспіхом, — наголосив народний депутат Андрій Шинькович. — Я особисто подам у Верховну Раду депутатський запит щодо уточнення майже 70-ти справ, які розслідували у НАБУ. Загальної індульгенції для всіх злодіїв та шахраїв не допустимо!

– Поспіх у законотворчості неприпустимий! Пам’ятаєте закон Савченко? Тоді Верховна Рада зробила помилку, з тюрем вийшли рецидивісти, які вчиняли нові злочини і знову потрапляли за грати. Довелось відміняти і змінювати закон Савченко. Так буде і зараз! — переконаний народний депутат Геннадій Ткачук. — Стаття буде виправлена, прописана, і ті, хто має бути покараним за незаконне збагачення, будуть покарані! Адже залишається в силі е-декларування, робота НАБУ, САП, НАЗК.

Парламентарі обіцяють терміново написати і розглянути новий законопроект про незаконне збагачення.

Втім, експерти вважають, що рішення Конституційного суду і закриття справ про незаконне збагачення заплямувало міжнародну репутацію нашої держави. Адже зітхнули з полегшеннням ті, у кого «рильце в пушку», у кого активи та витрати явно перевищують офіційні доходи. І з хабарами, відкатами, привласненням, недекларуванням в Україні ще далеко не покінчено….