Почався сезон реалізації ранніх овочевих культур – тепличних помідор, огірків,редьки,капусти, зелені тощо. Однак, не кожен знає, що ранньоспілі овочі утримають в собі чи малу кількість  нітратів.  Джерелами попадання нітратів в організм людини є:

  • овочі і фрукти (найбільш інтенсивно накопичують нітрати чорна редька, буряк, салат, щавель, редис, шпинат, петрушка, кріп та інші);
  • вода (особливо у системах забезпечення населення водою із відкритих водойм, річок).

Ветеринарними лабораторіями Держпродспоживслужби на ринках міста здійснюється вибірковий контроль за вмістом залишкової кількості нітратів в овочевих культурах. Безпосередньо в торгівельну мережу м. Вінниці ( супермаркети, магазини тощо) продукти харчування потрапляють за наявністю документів, які засвідчують їх якість та безпеку.

Нітрати – це актуально-екологічна проблема. Нітрати (солі азотної кислоти) є найпоширенішими токсичними забруднювачами середовища існування людини. Джерелом такого забруднення є перш за все азотні добрива, продукти гниття органічних речовин, промисловості й комунально-побутові відходи тощо.  Вони накопичують  тенденцію  накопичуватись у воді і продуктах харчування, потім потрапляють в організм тварин і людей. Під впливом мікроорганізмів, шлунково-кишковий тракт підлягає метаболізму з утворенням нітратів, нітрозоамінів і нітрозоамідів, що сприяє розвитку раку, руйнуванню нервової і серцево-судинної системи, впливають на розвиток ембріонів.

Ознаки отруєння проявляються через 1-6 годин після надходження нітратів в організм. Гостре отруєння розпочинається з нудоти, блювоти, проносу. Знижується артеріальний тиск і пульс, кінцівки холодні. Дихання частішає. З’являється головний біль, шум у вухах, слабкість, судома м’язів обличчя, порушується координація рухів, втрата свідомості, кома. В легких випадках переважають сонливість і загальна депресія.

Гострі отруєння нітратами  виникають при вживанні води і продуктів рослинного чи  тваринного походження з високим вмістом нітратів. Рання продукція, вирощена в парниках і теплицях, містить у 3-5 разів нітратів більше, ніж пізніша. А коштує вона завжди дорожче. Так чи варто  нехтувати своїм здоров’ям та  споживати ранні овочі? Ні, краще дочекатися та вживати овочі , які вирощені природнім шляхом. Адже, нітрати і нітрити сприяють виникненню рака, уроджених пороків розвитку, не сприятливо діють на плід.

То що треба робити , щоб  знешкодити жахливий вплив нітратів на організм? Понизити вміст нітратів у продуктах можливо їх кулінарним обробленням: мийкою і вимочуванням продуктів, відварюванням, жаренням і тушкуванням овочів. При варінні й тушкуванні виділення нітратів з паром переважає над їх утворенням, тому в процесі приготування капусти, цибулі, кабачків не потрібно закривати кришку.

Шановні громадяни,  Вінницьке міське управління Головного управління Держпродспоживслужби у Вінницькій області рекомендує:

– категорично  заборонити  споживати ранні овочі людям похилого віку  та відмовитись від додавання їх до страв  для дітей;

– перед вживанням високонітратної їжі (капусти, огірків тощо) можна прийняти аскорбінову кислоту або випити фруктовий сік. Рекомендується додавати в продукти декілька сот міліграмів на кілограм аскорбінової кислоти (2-3 драже вітаміну С), що в більшості випадків повністю запобігає утворенню N-нітрозодінетиламіну;

– не купуйте овочі, фрукти в місцях стихійної торгівлі, на вулицях міста, дворах;

– при купівлі овочевої продукції перевіряйте наявність документів, що засвідчують їх безпеку та якість;

– перед вживанням  ранні овочів ретельно  мийте,обдаючи їх окропом;

– споживайте овочі, фрукти відповідно до їх природнього дозрівання.

Бережіть своє здоров’я та здоров’я близьких!

Головний спеціаліст
О.Л.Журавльова