В цей день спершу 10-й годині рaнку місцева влада, поліція та студенти прийшли нa поклaдaння квітів до пaм’ятного знaку «Небесній Сотні тa Героям AТО». Адже і цей день 2014 року перші 500 добровольців Сaмооборони Мaйдaну і серед них вінничани прибули нa полігон Нові Петрівці для формувaння першого добровольчого бaтaльйону.

Варто зазначити, що на цьому покладанні квітів були лише кілька добровольців…

Також 14 березня на залізничному вокзалі Вінниці відбувся виступ оркестру Центру військово-музичного мистецтва Повітряних Сил Збройних Сил України. Військові співали патріотичні пісні в пам’ять добровольців, які загинули на фронті, і тих, хто повернувся додому живим.

«Традиційно з 2017 року, після підписання указу Президента України, 14 березня – День добровольця. Це люди, які перші пішли з Майдану і сформували добровольчі батальйони, що стали на передову лінію оборони.

На вшанування загиблих і, дякуючи Богу, живих добровольців ми вже третій рік підряд влаштовуємо таку акцію. Цього року флешмоб відбудеться в 11 містах, проводиться на залізничних вокзалах», – розповів начальник військово-оркесторової служби Повітряних Сил ЗСУ підполковник Роман Береговий.

Оркестр розташувався на пероні вокзалу, кілька десятків громадян зібралися поруч, щоб послухати музику, фільмували на телефони.

Разом з військовими співав священик Назарій Давидовський.

А вже в обід в центрі Вінниці відбулась волонтерська акція вшанування добровольців, яких загинуло серед вінничан тільки за офіційними даними 30…  І 14-го березня всіх їх згадали побратими, рідні та волонтери… І несли портрети Героїв-добровольців! По головній вулиці обласного центру в День українського добровольця пройшлась пам’ятною хода… А під Вежею Зоряна Конвальчук – дружина добровольця Дениса Когута виконала Гімн українських націоналістів та добровольців…

Дехто із людей не стримував сліз… Особливо коли прозвучали імена та прізвища молодих Героїв України та Вінниччини.

Бо дехто просто із Майдану в березні 2014-го відправився спочатку на фронт, як Влад Сорд («Змій»).

«Там у мене вже була форма, а берців ще не було, то взутий був у шльопанцях. І був СКС, який стріляв два рази, а решту – робив осічки, і одна граната… Далі був Іловайськ, почав формуватися 5-й окремий батальйон Добровольчого українського корпусу, я поїхав туди з групою секретиків, робили засідки… Там я отримав свою першу травму – під “Градом” мені перебило спину, потрапив у шпиталь Мєчнікова, вчився заново ходити, там мені пан Гелетей вручив орден Богдана Хмельницького, хоча я не був військовослужбовцем, не мав звання…»

На думку бійця, якби не виник самоорганізований добровольчий рух, Україна могла б втратити щонайменше половину території…

«Починаючи із 2014 року, кожен, хто хотів, хто вважав за потрібне, хто мав у серці великими літерами написано «Свобода України», пішов на Схід на захист нашої держави. Ми вдячні вам всім за ваш величезний подвиг, за віру в те, що Україна варта кращого життя і абсолютної незалежності», – говорить вінницька волонтерка Олена Верлан.

В цей день своїми спогадами про перші бої, побратимів та ставлення влади до добровольців поділились народні Герої Вільгельим Кройц, Денис Когут та Вадим Рудь…

Також цього дня в міські та обласній раді привітали та нагородили українських добровольців-подолян.

Зокрема у Вінницькій міській раді з цієї нагоди привітали захисників, які за власним покликанням пішли захищати країну на Сході. Міський голова Сергій Моргунов та секретар міськради Павло Яблонський вручили їм грамоти та грошові премії.

З початку російської агресії чимало українців, в тому числі і вінничан, добровільно вирішили стати на захист держави.

«П’ять років тому після Революції Гідності 500 перших добровольців пішли з Майдану одразу на східний фронт. Якби не їхня позиція тоді, невідомо, що було б з Україною сьогодні. Дієздатної армії у нас майже не було, тому завдяки патріотизму добровольців на тому етапі була збережена держава», – сказав міський голова Сергій Моргунов.

Також мер Вінниці зазначив, що завдяки активній позиції зокрема добровольців українська армія наразі є однією з найпотужніших в Європі. «Дякую Вам за вашу стійкість, патріотизм, за те що з відкритим серцем пішли боронити український народ. Від усіє об’єднаної територіальної громади Вінниці хочу побажати вам здоров’я та оптимізму», – додав Сергій Моргунов.

Паралельно 14 березня заступник голови обласної Ради Ігор Хміль взяв участь в урочистостях до Дня українського добровольця. На заході також були присутні голова Валерій Коровій, заступник голови облдержадміністрації Олександр Крученюк, керуючий справами виконкому Вінницької міської ради Сергій Чорнолуцький, добровольці-учасники Майдану та антитерористичної операції, представники місцевих ЗМІ.

– Ви зробили свій вибір ще до того, як суспільство визначалося: війна на Сході України чи антитерористична операція, багато з вас прямо з Майдану пішли добровільно до війська, для себе зрозумівши, що це – війна. Схиляю голову перед вашим подвигом, впевнений, що він ще буде достойно оцінений прийдешніми поколіннями українців, – наголосив Ігор Хміль.

За вагомий особистий внесок у забезпечення розвитку волонтерського руху, зміцнення обороноздатності та безпеки України, Подякою Прем’єр-міністра України Володимира Гройсмана нагороджено Миколу Сушка. Високу відзнаку передав добровольцю голова ОДА Валерій Коровій.

З нагоди Дня українського добровольця керівництвом області відзначено ще 37 добровольців Почесними грамотами облдержадміністрації та обласної Ради, їм також вручили грошові винагороди та квіти.

Для добровольців звучали патріотичні вокальні номери відомих виконавців із різних районів області та міста Вінниці.

Нагадаємо, що День українського добровольця запроваджено постановою Верховної Ради України від 17 січня 2017 року № 1822-VIII «Про встановлення Дня українського добровольця», з метою вшанування мужності та героїзму захисників незалежності, суверенітету і територіальної цілісності України, сприяння подальшому зміцненню патріотичного духу в суспільстві, підвищенню суспільної уваги і турботи про учасників добровольчих формувань.

Варто зазначити, що в цей день без жодного офіціозу на День добровольця студенти Вінниці на кладовищі вшанували пам’ять воїнів-добровольців Тараса Сича і Євгена Костюка… І поклали квіти до могил полеглих Героїв…

Військовий оркестр заграв на честь добровольців

14 березня у День українського добровольця, перед входом до центрального вестибюлю залізничного вокзалу Вінниці рівно опівдні виступив військовий оркестр Центру військово-музичного мистецтва Повітряних Сил Збройних Сил України.Перед перехожими військові музиканти виконали кілька творів сучасних українських композиторів та пісень повстанців УПА.Військовий диригент оркестру Уляна Созанська сьогодні першим привітала з Днем українського добровольця свого брата, який одним з перших пішов на фронт.«Добровольці першими стали на захист нашої держави й дотепер нас оберігають, тримають наше небо. На війну вони йшли не за матеріальним чимось, вони внесли дуже вагомий внесок у становлення нашого війська», – каже Уляна Созанська.Перехожі емоцій не стримували:"Дуже душевно! Хай Бог береже усіх військових і додає їм здоров’я. – каже жінка, яка назвалась Галиною Василівною, – Жаль, що такі виступи проводять рідко, потрібно робити їх частіше, щоб ми не забували, що хтось у цей час в окопах оберігає наш спокій".Автор: Сергій Маламура. http://naparise.com#ВінницяNEWS #вшанування

Опубликовано Вінниця News Четверг, 14 марта 2019 г.