Рекордною кількістю парафіян під час ранкової і вечірньої молитов (які продовжують тривати щоденно — щоранку і щовечера до п’ятниці і суботи – коли пройдуть спільні сповіді на вечірніх молитвах) — входив у піст Спасо-Преображенський кафедральний собор у центрі Вінниці, який першим в Україні разом із митрополитом Симеоном перейшов із УПЦ Московського патріархату до Православної Церкви України.

Владика Симеон із вірними йому і ПЦУ священиками наголошував на сокровенному значенні слова «Прости». Його мають казати всі і всюди, бо негрішних людей не буває. І саме через це слово Адама та Єву Бог вигнав із Раю, після того, як ті згрішили.

– Адам почав одразу звинувачувати Єву – мовляв, це вона його спокусила. Єва – Змія, що це він її намовив. А мали б сказати інше: «Прости, Господи, за гріх», – лунали вічні істини з кафедри. — Вже на землі Адам і Єва побачили свою голу безпомічність без Бога. Народили Каїна, який вбив їнього другого сина Авеля. І пішов гріх та горе від нього землею… Але Ісус врятував людство від гріха, і в рай потрапить кожен, хто заслужить його служінням не багатству, а Богові і його заповідям.

Парафіяни підходили до священиків і вимовляли обов’язкові слова віруючого християнина: Бог простить, я прощаю і мене простіть…

Та чи примирить піст ПЦУ та Українську Православну Церкву – яка в Україні законом вже ліквідована і має невдовзі перейменуватись у Російську православну церкву в Україні або перейти до ПЦУ? І скільки цього треба чекати?

Принаймні цього просили у Бога парафіяни, які перейшли до собору із численних церков міста Вінниці, бо не сприйняли рішення їхніх священиків залишатись вірними московській церкві.

– Бо чому ми, будуючи храми, як і інші парафіяни, у своїй державі маємо добиратись до цього храму через усе місто тільки тому, що священики храмів, які біля нашого місця проживання, мають якісь таємні угоди із країною-агресором, ми вибрали Бога та Україну, отримали благословення Вселенського Патріарха? – риторично запитували вони один у одного. — Хто винен, що вони не пішли з Україною і Богом у серці, а пішли в церкву Путіна?

Але прощали усіх, і їх просили простити…

Каріна Маєвська