За останній тиждень у Вінницькій області лише одна парафія змінила церковну юрисдикцію УПЦ МП на ПЦУ.

Це Свято-Покровська церква Новоживотова Оратівського району. До речі, саме там проживає нинішній очільник РДА та боєць АТО Олег Чугункін. Обійшлось без сутичок та провокацій. На зборах місцевий священик не був присутній і переходити до помісної церкви відмовився.

А вже 5 березня представники парафії прибули до Вінницько-Тульчинського єпархіального управління ПЦУ, де звернулися до керуючого Вінницько-Тульчинською єпархією високопреосвященного Михаїла з проханням прийняти до складу єпархії цю релігійну громаду. Владика схвалив рішення зборів та задовольнив прохання людей через відповідні укази, призначивши благочинного Оратівського району прот. Ярослава Мацюка в. о. настоятеля парафії. Крім того, отець подякував членам громади за їхній мужній і відповідальний крок.

А ось у Четвертинівці Тростянецького району, де наприкінці лютого одноголосно було підтримано пропозицію щодо приєднання до помісної церкви, днями намагались спровокувати релігійний конфлікт. 10 березня до села приїхали прихильники УПЦ МП, щоби завадити проведенні служби. Були присутні правоохоронці. Втім, громада виявилась мудрішою та того дня молилась у капличці біля кургану. Гості, серед яких були і чоловіки кремезної статури, розійшлись.

Таким чином, на сьогоднішній день у Православну Церкву України перейшли 475 парафій. Серед усіх областей країни на першому місці Волинська — 109 парафій, далі Вінницька — 77, Хмельницька – 57.

Валентина Лісова