Село Митків, яке входить до Краснопільської ОТГ на Гайсинщині, здавна славиться талановитими та вмілими господинями. Майже кожна із них вміє готувати коровай та хліб. Про секрети смачної випічки нам розповіла художній керівник місцевого ансамблю «Калина» Олена Бадяка.

– У нашому селі збереглися традиції випікання короваїв. Пісня, яку співали весільні коровайниці: «Рости, короваю, ширший від Дунаю, а вищий від плота, а кращий від злота». Мені свій дар до тіста передала мама. Пригадую, як ми разом випікали весільний хліб вагою понад 5 кілограмів. У нас була велика квадратна форма. Із інгредієнтів потрібні молоко, масло, мед, кориця, ваніль, яйця, трішки олії, вода та хороші думки. А ще молитва. Насамперед розкачували на спід «підошву», клали на дно форми, потім виробляли кругленький «хлібець». І ставили на серединку, обов’язково по центру. Поки хлібинка підходила, виробляли чотири квітки — «хризантеми», які ставились на «підошву» ближче до «вуглів» короваю. Це символізувало чотири сторони світу. Після того починали оздоблювати «хлібець»: від середини викладали листочки, а в центрі хлібця ставили квітку — троянду. Далі виробляли «обруч», який клали навколо виробу. Прикрашали символами, в залежності для якої події випікався коровай: голубами, качечками, квіточками, колоссям, баранцями. Перед випіканням мама завжди читала молитву та хрестила піч, — каже Олена Бадяка. – Історій, пов’язаних із випіканням весільного хліба, особисто не маю, але, правда, одного разу було хвилювання, аби не довелось розбирати печі, бо виріс дуже високий. Були у селі такі випадки, що все ж доводилось розбирати челюсті в печі, щоб витягти коровай.

Під час нашого спілкування Олена Бадяка просить згадати і про колектив «Калина», в якому співають 12 учасниць.

– Жінки, відриваючись від сільської буденності, попри втому від важкої праці, знаходять в собі сили творити красу для людей, за що я їм безмежно вдячна і доземно вклоняюсь. Ці люди є дійсно патріотами свого села. Завжди беруть участь у сільських культурно-масових заходах, представляли рідну громаду на районних та обласних фестивалях. Без них не проходить жодне свято. Нещодавно у нашій ОТГ ми святкували Масницю, де представили пісні-веснянки та всі разом напекли багато смаколиків — пташок, які символізують прихід весни, хліби, калачі, схожі на сонце, традиційні вареники, пиріжечки та млинці. На завершення свята всі присутні та гості щедро пригощалися.

Вікторія Снігур