Травник Іван Просяник вважає, що назва «татарське зілля» виникла пізніше, ніж ця чудодійна рослина вже росла на території праУкраїни. І з’явилася через те, що татари брали її з собою в походи, в основному для знезаражування води, як потужний антисептик.

Родом він з Північного Китаю, Монголії та Маньчжурії. В Україну прибув разом з татарськими ордами. На Сході аїр здавна вважали дуже потужним тонізуючим засобом. І не тільки. Варто уявити собі, як, перебуваючи постійно в сідлі, кочові завойовники могли виконувати свою брудну загарбницьку та руйнівну, гвалтівну «роботу». Ось і трималися за цей потужний рослинний стимулятор, при тому, що особливих маніпуляцій з рослиною не було потреби робити. Кинув до рота жуйку – і енергія (у тому числі й сексуальна) прибувала. Виплюнута висмоктана субстанція не втрачала своєї життєвої спроможності і, потрапляючи у вологе (болотяне чи озерне) середовище, проростала досить швидко. Невдовзі цей рослинний «агресор» заполонив майже всі водойми України і став популярним серед людей.

Його ароматні стебла та коріння використовували при різних обрядах навіть ті, хто ще у 10-12 столітті зберігав відданість давній вірі – язичництву. Оберемками аїру вистеляли підлогу, прикрашали одвірок, і приємні пахощі не тільки легені вдихали. Цей аромат відлякував комарів та набридливу мошкару. Повітря очищувалося, і вірусні хвороби не мали поширення. Те, що жуйка зі свіжого аїру (з сушеного слабше набагато) підвищувала чоловічу та жіночу потенцію – давно відомий факт.

Не помітити цієї дивовижної рослини не зміг і великий Авіценна. Отож, він теж досить докладно описує властивості та використання кореня та листя. І одне, і друге має високоякісні косметологічні впливи: очищує та відбілює шкіру, загоює рубці та сліди від вугрів. Відваром промивають волосся при себореї. Компреси з потовченого кореня допомагають при розривах сухожилля та м’язів. Кілька крапель настоянки кореня після місячного застосування звільнить очі (око) від більма. Саме Авіценною було помічено, що настоянка дає хороший ефект при укусах отруйних гадюк, нейтралізує отруту. Хороший лікар аїр, бо допомагає при стоматитах та інших висипаннях в роті. Робить дихання чистим та приємним. Як відомо, аїр цвіте в червні-липні, а коріння добувають вже восени, здебільшого в жовтні, на початку листопада, якщо осінь тепла. Можна використовувати і заморожене коріння, але перед тим, звісно, добре вимите і поділене вже на порції.

Тетяна Вербицька