Це люди, які тягнуть із нас життєві сили. Після п’яти хвилин спілкування з ними в нас болить голова, хтось зі слабкою психікою може отримати неабиякий стрес і ковтати антидепресанти. Енергетичні вампіри — така їхня назва. Вони діляться на два типи. І ці два типи я легко можу продемонструвати вас на прикладі двох дівчат, з якими я щодня спілкуюся.

Перший тип — активний вампір. Вона сама зізнається, що страшенно любить сваритися. Каже: «Де в нас сварка, там і я». Їй не важливо, де, коли, з ким, для чого і чи взагалі конфлікт має право існувати. Але як тільки її зачепиш, вона буде гризти тебе, аж поки свого не доїсть. Вона ніби здається хорошою, але під настрій, коли когось погризе. Типу: «Ловіть момент, поки я хороша». Такі люди є скрізь: сусідка в під’їзді, якій все не так — занадто голосно ходите, ваш пес робить шкоду в ліфті, діти розмальовують стіни. І повірте, вона знайде сто причин, аби до вас доколупатися, їй не справедливості треба, а ваших життєвих сил.

Другий тип — пасивний вампір. Люди, які на все жаліються. Їм все не так — начальник-самодур, колеги — такі ж, чоловік не розуміє, діти неслухняні, таке життя важке, ціни вбивають, комунальні тарифи ростуть. Ця людина ніколи не стане дивитися на світ позитивно — їй приємно бути жертвою. Такою є моя друга знайома. Погано все – не той вуз, не та компанія, не ті люди, всі, хто глянули скоса, відразу приймали обличчя чудовиськ. Причому, як виявилось, її «чудовиська» виявлялись дуже добрими і приємними людьми, які, на жаль, не змогли вчасно зробити реверанс перед «принцесою». Вона ніби хотіла справедливості, намагалась підтримати мене, коли в мене траплялися якісь невдачі, але це виглядало приблизно так: «От ти як відійшла від компанії дівчат, вони з тебе так сміялися за спиною. Взагалі безсовісні, ти ж нормальна проти них… Ота подруга з філологів ходить з хлопчиком, який тобі подобається, він з нею фотографії викладає в гуртожитку. Вона ж страшна, як смерть…». В її очах все гіперболізувалось в гірший бік. Їй не зробили суттєве і слушне зауваження – її принизили, опустили, кинули обличчям в бруд, потоптали ногами, сказали їй прямо, яка вона дурна, тупа і недалека.

Повірте, у вас серед оточення таких багато. І протистояти їм якось потрібно. Зі скандалістами робимо таким чином — не сперечатися, не намагатися щось їм довести, не вступати з ними в полеміку. Він (вона) зробить все, аби виставити цілковитим ідіотом вас, бо йому важливий не сенс, а сама сварка. Уникайте й посміхайтеся. Те саме з другим типом, жертвами. «Вибач, в мене немає часу. Все буде добре, не хвилюйся», — і посміхайтесь. Завжди. Вони від цього бісяться.

Діана,
студентка