Представник Громадської ради при Вінницькій ОДА Валерій Тимченко нещодавно повернувся з Польщі, куди помандрував для того, аби на власні очі побачити, як та скільки заробляють наші земляки і на чому економлять. Усі подробиці розповів нашому виданню.

– Хвилюватись, що вас не забезпечать роботою, треба ще вдома, бо представник, який знаходиться в Україні, може не знати усі тонкощі працевлаштування. Наприклад, якщо запропонують завод чи інше підприємство, треба пройти відповідне навчання, за яке не завжди платять. Все, що пов’язане із харчовою промисловістю, потребує медогляду та оформлення банківської картки. А це теж трата часу, — каже Валерій Тимченко. — За понаднормову працю є додаткова оплата. Бонус в тому, що більшість роботодавців страхують працівників. А ось спецодяг не скрізь видають, часто його вартість вираховують з ваших зароблених грошей. Житлом часто забезпечують, але комунальні послуги оплачують заробітчани – це приблизно 100 злотих за місяць (750 грн). Так, Сашко та Василь з Бара, які працюють у Вроцлаві на фабриці з виробництва зубної пасти, сплачують як за проживання, так і за переїзд в автобусі на місце роботи. І ще не всі підприємства оплачують аванс, навіть якщо пропрацюєте тиждень. Виняток становлять професії, пов’язані із будівництвом, ремонтом колій, доріг, фермерство та збирання фруктів. Тут і зарплати вищі – будівельники мають від 130 до 150 злотих на день, нічні зміни відсутні. Мені вдалось познайомитись із нашими земляками, які змушені заробляти на чужині. Щодо харчування, то ціни на продукти у Польщі демократичні. Буханку хліба можна придбати за 7 гривень, пляшку води за 14. А ось любителям цигарок доведеться витратитись, бо найдешевша пачка вартує 90 гривень. Втім, досить багато продукції можна придбати за знижками чи акціями. Так, усі кажуть, що важко бути без родичів та друзів. Але треба розуміти, що у Польщі за день можна заробити 700 гривень. А підкажіть, де у Вінниці без знань та зв’язків ви отримаєте хоча б половину з цього? На це питання хай дасть відповідь наше керівництво, яке звітує про відкриття нових робочих місць та середню зарплату за січень 2019 року на промислових підприємствах у розмірі 9800!

Втім, за словами Валерія Тимченка, нині все більше наших земляків обирає нові напрямки працевлаштування. Останнім часом популярною стала Фінляндія. Люди працюють на фермах, збираючи ягоди чи гриби. Перед цим вони обов’язково повинні звернутися за візою в посольство Фінляндії в Україні.

– Оплата залежить від виконаної роботи, проте саме за роботу на тваринних і рослинних фермах українці отримують від 700 до 1200 євро на місяць. Для мене це хороший варіант, бо я ще досі на навчанні, тому шукаю сезонну роботу, — каже Вікторія з Літина. — У Фінляндії немає чітко фіксованої заробітної плати. Її сума залежить від регіону країни, від сфери діяльності та від самого роботодавця. Сума не перевищує 2000 євро до вирахування податків. Потрібно знати, коли саме приїжджати на заробітки. Влаштувавшись взимку в фірму з прибирання снігу, можна заробляти 8 євро в годину на випробувальному терміні, і 10 євро за годину після нього. Таким чином, за шість днів роботи можна заробити близько 500 євро. Диплом і досвід роботи має велике значення, особливо, якщо ви претендуєте на кваліфіковану посаду. Що стосується мови, то при пошуку високооплачуваної роботи потрібно знати хоча б одну з трьох запропонованих мов: фінську, англійську або шведську. Щодо професій, то як варіант податися в рибний промисел, надавати сантехнічні послуги. Популярна логістика та металообробка. Останнім часом став актуальним ресторанний бізнес.

Віталіна Володимирова