Не думала про це і президент Вінницького клубу «моржів» Раїса Макієвська, тим більше напередодні «моржового купального сезону». Але кохана донька Наталка разом із зятем Едвардом, котрі давно живуть в Австралії, вирішили цього разу влаштувати для своєї мами ось такий сюрприз. Коли пані Раїса прибула до Мельбурна, Наталка просто поставила її перед фактом — їдемо на два тижні в круїз до островів Нової Каледонії.

– Вирушали з Сіднею, прямісінько від знаменитого і дуже сучасного оперного театру, на п’ятнадцятиповерховому лайнері «CARNIVAL LEGEND», де легко і комфортно розмістилися 2,5 тисячі туристів, та ще й 1 тисяча обслуговуючого персоналу з різних кінців світу. Довелося зустріти навіть офіціанта з Вінниччини, — розповідає Раїса Макієвська. — Це справжнє місто, де є 7 басейнів, джакузі, перукарня, тренажерні зали, прозорі ліфти і, звичайно, чимало різних магазинчиків. Нас поселили на 7 поверсі, вечеряли ми в розкішному ресторані, скуштували чимало екзотичних страв. А коли почали знайомитися і я сказала, що з України, то всі дуже дивувалися, адже вже 25 років на цьому лайнері не було українських туристів. Я — перша.

Кожен день тут був особливим, тематичним. Аніматори щоразу придумували для туристів нові розваги. А коли розважатися вже не було сил, пані Раїса грала в гольф, займалася на тренажерах, плавала у басейнах, подумки згадуючи своїх вінницьких «моржів», котрі тим часом мерзли у Вінниці на Вишенському озері.

А потім були острови. Все так, як і малювала уява: спека, тропічні рослини, аборигени у солом’яних спідничках. Колишня французька колонія нині перетворилася на туристичний рай з нереальної краси пляжами та екзотичними фруктами. Подорож завершилася феєричним святом вже на кораблі, — ділиться враженнями Раїса Макієвська. — Це справді незабутньо, тому хотілося дякувати усім без винятку вже за те, що у свої 73 роки я нарешті відчула, що значить абсолютне щастя, і вже не шкодуватиму, що мало подорожувала і не побачила світ.