Презентація англомовного додатку до музею Тараса Шевченка відбулася 7 березня, напередодні роковин поета, в школі-гімназії №30, яка носить його ім’я. Авторкою проекту стала учениця 10 класу Анастасія Шарай.

Школа-гімназія №30 — єдина у Вінниці, де існує музей Тараса Шевченка. Ім’я видатного поета школі було присвоєно ще в 1961 році за ініціативи першого директора М. І. Ботвінка, а в 1963 році на подвір’ї було встановлено гранітний пам’ятник Шевченку. 21 серпня 2001 року в школі було створено єдиний на всю область музей Тараса Шевченка.

А в 2019 році учениця школи Анастасія Шарай створила англомовний додаток до музею Тараса Шевченка.

– Додаток створювався для проекту «Агенти змін» за підтримки ООН, — розповідає дівчина. — Він носить назву «Creativity of Mr Shevchenko».

У додатку, який створювався близько місяця, дівчина висвітлила творчість Шевченка, а також експонати шкільного музею. В додатку можна ставити запитання англійською щодо біографії Шевченка, художньої та поетичної творчості. Доступ до нього можна отримати за допомогою інтернет-ресурсу Google Аctions.

– Функціонування додатку орієнтоване, звичайно ж, на англомовних туристів, які часто відвідують Вінницю. Це єдиний на всю Вінниччину музей Тараса Шевченка, тому ми таким чином сподіваємось привабити до нього туристів, — підкреслила Анастасія.

Директор музею Оксана Довгань розповідає:

– Спочатку нам мало вірилось в цю ідею — створення електронного додатку, та ще й англійською мовою. Але дівчинка створила дійсно цікавий продукт, який допоможе побачити творчість великого Кобзаря іншими очима. Тішить, що молоде покоління цікавиться його творчістю, розкриває її по-своєму, а особливо в сучасних інформаційних технологіях.

Анастасія Шарай додала, що хотіла б створювати такі самі додатки для музеїв міста. Школярка сподівається, що її винахід принесе популярність як музею, так і творчості Тараса Шевченка серед іноземців.

Діана Колесник