Книга висвітлює віхи життя і творчості відомого не тільки на Бершадщині, а й по всій Україні фольклориста, педагога, композитора Родіона Андрійовича Скалецького. Цією презентацією на Бершадщині заходи з відзначення 120-річниці від дня народження Родіона Андрійовича Скалецького, пам’ять якого гідно вшановують земляки на Бершадщині, адже щорічно, протягом багатьох років до Дня народження композитора в районі проводиться мистецьке свято «Співець Подільського краю».

Розпочались урочистості покладанням квітів до пам’ятного знака відомого композитора – земляка Родіона Андрійовича Скалецького, це почесне право було надано поету земляку, краєзнавцю Рудику Миколі Сергійовичу та заступнику директора з навчальної роботи Бершадської ДМШ ім. Р.Скалецького Сторожук Наталії Сергіївні.

Привітати Ларису Володимирівну Натолочну зібрались керівники міста і району, представники громадськості, працівники культури та освіти району та почесна гостя з міста Вінниці, провідний спеціаліст з хорового мистецтва Обласного Центру Народної Творчості Джус Ніна Іванівна, яка добре обізнана з творчістю нашого видатного земляка.

З вітальним словом виступили: помічник народного депутата України Кучера Миколи Івановича Нарожна Мар’яна Олександрівна, перший заступник голови Бершадської РДА Ольшевський Володимир Едуардович, заступник голови Бершадської Районної ради Пересунько Сергій Васильович, головний спеціаліст відділу культури і туризму Бершадської РДА Тиворська Тетяна Павлівна.

Щиру вдячність та слова подяки за видання книги отримала Лариса Володимирівна від Президента України Петра Олексійовича Порошенка. Ведуча зачитала слова подяки авторці за активну громадянську позицію, та побажання міцного здоров’я, щасливої долі, наснаги на нові добрі справи від Президента.

Приймаючи вітання Лариса Володимирівна подякувала редактору районної газети «Бершадський край», Заслуженому журналісту України Федору Харитоновичу Шевчуку, який допоміг упорядкувати видання.

Авторка щиро подякувала за підтримку у виданні книги народному депутату України Миколі Кучеру, ГО «Соціальний центр МХП», депутату Вінницької обл. ради Олегу Ковбасюку, директору СТОВ «Нива» Сергію Царюку, Михайлівському сільськом голові Анатолію Палагнію, керівнику ПП «Валентина» Василю Гондаруку, фермерам Петру Третяку та Анатолію Головні, директору Михайлівського СБК Тетяні Кузьменко та всім небайдужим, хто долучився та сприяв у виданні книги. Особливі слова подяки отримав Микола Сергійович Рудик, який спонукав та зобов’язав Ларису Володимирівну до написання книги, адже вона є онукою Родіона Скалецького.

З села Михайлівка приїхала почесна делегація у складі сільського голови Палагнія Анатолія Петровича, працівників культури, освіти села, вдячних односельців з квітами, запашним короваєм та подякувала Ларисі Володимирівні за її творчий доробок, популяризацію творчості відомого земляка. Вітали Ларису Володимирівну директор дитячої музичної школи Мураховська Крістіна Костянтинівна, Варгоцький Іван Васильович, родина та друзі.

На святі зі сцени звучали мистецькі доробки Родіона Скалецького у виконанні вокального ансамблю «Елегія» викладачів Бершадської дитячої музичної школи, народного аматорського колективу ветераній Бершадського МБК та інші музичні твори у виконанні народного аматорського ансамблю «Козачка» районного будинку культури, ансамблю бандуристів та учнів Бершадської дитячої музичної школи.

Працівниками районної бібліотеки підготовлена виставка – персоналія «Родіон Скалецький – корифей українського хорового мистецтва» та виставка вишитих картин бісером Лариси Володимирівни.

Немає сумніву, що спадщина Родіна Андрійовича Скалецького переживе не одне десятиліття і завжди буде тим джерелом, із якого черпатимуть натхнення нові покоління митців Бершадщини, Подільського краю. По закінченню Лариса Володимирівна наголосила, що потрібно пам’ятати і шанувати талант і неоціненну спадщину видатного Подільського соловейка та згадувати Родіона Скалецького не тільки в дні його народження і смерті, пропагувати його творчість, продовжувати його добрі справи і це буде йому найкращою даниною!

Бібліограф-краєзнавець
Бершадської центральної районної бібліотеки
Юлія Маршук