Адже минулої осені тут були знесені аварійні дерева і громадськість вимагала відновити насадження на території пам’ятки садово-паркового мистецтва.

До акції в «зелений день» організатори запрошують всіх бажаючих вінничан на 9.00 біля центрального входу в парк зі сторони вулиці Зодчих.

Подробиці «зеленого дня» 18 березня повідомили головний лікар лікарні ім. Ющенка Софія Кучерук та депутат міськради, заступник генерального директора Концерну «Поділля» Андрій Очеретний.

– 120 років тому співробітники і пацієнти Подільської психіатричної лікарні вперше на території сучасного парку висадили 2000 декоративних дерев. Парк ставав все красивіший. Пацієнти гуляли по парку, проводились реабілітаційні заходи. З часом, коли територія міста розширялась, парк став улюбленим місцем відпочинку жителів нового мікрорайону. Сьогодні дуже багато туристів, які приїжджають до Вінниці, відвідують наш парк.

Але на сьогодні багато дерев стали аварійно небезпечні.

В 2018 – 2019 році згідно рішення державного спеціалізованого лісозахисного підприємства «Вінницялісзахист», з дозволу департаменту міського господарства на території парку зрізали 301 дерево. Зрізали дерева, які визначили лісопатологи. Але на минулому тижні під час буревію були повалені 12 дерев. 23 березня плануємо висадити саджанці, які благодійно надає Андрій Михайлович Очеретний. Це 700 дерев різних порід – клени, дуб, липа, береза, ясен і невелика кількість ялинок», – повідомила головний лікар Софія Кучерук.

За словами депутата міської ради Андрія Очеретного, дерев посадять вдвічі більше, ніж загинуло рослин. Обирали саджанці, які найкраще приживаються в нашій місцевості.

«4 місяці тому до нас звернулась Софія Олегівна з тим, що було б добре відновити парк. Протягом зими, ми вирішили, що акцентуватимемо на ті дерева, які найкраще приживаються в нашій місцевості. Прийняли рішення, що клен, дуб, граб, береза і липа, будуть найкращі для парку. Ялинок буде менше, бо поки що немає відповіді та те, чому вони хворіють і сохнуть. Запрошуємо мешканців Поділля і всіх громадян Вінниці долучитись до акції.

Інвентарем і поливом забезпечимо. Догляд дерев забезпечить лікарня ім. Ющенка», – говорить А. Очеретний.

В подальшому адміністрація лікарні планує огородити парк зі сторони будівництва та житлового мікрорайону. З боку входу до лікарні, парк огороджувати не будуть.

«Парк межує з 2 житловими будинками і школою, яка будується. Вінницький міський голова наголосив, що школа має відкритись у вересні 2020 року. Зі сторони школи і житлових будинків однозначно паркан буде. Вигляд його погодимо. Закрити ліву сторону плануємо протягом двох років», – повідомив Андрій Очеретний.

Також за словами Софії Кучерук, до 2020 року планують оновити спортивний майданчик на території парку.