– Її метою стало подолання нав’язуваного російською пропагандою уявлення про Донбас, як «особливого» антиукраїнського регіону. Зібрані цікаві факти з історії заселення краю показують його, як цивілізаційно-культурне перехрестя, простір який завжди був привабливим для людини, -розповіли організатори. – Експозиція містить маловідомі матеріали з фондів Центрального державного архіву громадських об’єднань України, Галузевого державного архіву СБУ, а також документи з Державного архіву Донецької області різних історичних часів – доби палеоліту, скіфські часи, козаччина, радянщина, сучасна війна з російським окупантом. Також є стенди про відомих діячів тих країв, які тісно поєднанні із Вінниччиною, зокрема відомий письменник, дисидент, поет – Василь Стус, та всесвітньо відомий композитор – Микола Леонтович.

Серед виступаючих була процесор Донецького національного університету Надія Темірова, яка зазначила, що Донбас ніколи не був російським, що довгі роки багатьох українців «годували міфами» про братню колиску двох народів.

Свої вірші декламував поет, учасник Революції Гідності, учасник бойових дій на Сході України, старший сержант – Влад Сорд, у яких згадував про бойові подвиги своїх побратимів. Завітав на виставку і Зураб Кутателадзе, член громадської організації українців у Грузії, перекладач.

Валентина Лісова