Вперше у Вінниці в академічній залі обласного краєзнавчого музею відкрилася персональна виставка знаного тернопільського художника Володимира Чорнобая «Сторінки польського щоденника». У ній представлено 30 творів у техніці колажу з елементами графіки у напрямі постмодерного мистецтва, які присвячені поїздкам автора до Польщі від кінця 1990-х і дотепер. Колажі включають «свідків» його мандрів – проїзні квитки, рекламу, меню, календарі, вирізки з журналів…

– Хочу зауважити, що основним композиційним акцентом у моїх роботах є підпорядкування логіці вертикалей і горизонталей, узгодження площини тла-фону із зображенням, декорування цілого зображення фотографіями, літерами і цифрами. Важливим видається також зміст квитків, талонів, різних квитанцій, якими я користувався в окреслений час коли їхав на відкриття виставки чи пленер і які несуть важливу інформацію для зацікавленого глядача, -каже Володимир Чорнобай. – Для більшості колажів основою були мої шовкографії – в одних випадках ведучими сюжету, який розгортається на папері, в інших – тільки тлом. Безсумнівно,що поміж роботами з “Щоденника…” з’являлись колажі на вільну тему в більшості композиційні, рапортні, які можуть нагадувати бабусині ковдри або пічворк. Вони дуже різнопланові, як по змістовному наповненню, так і по розміру. Окрім того, у творах даної серії я інколи оперую контрастами, зіставленням різних форм і мотивів, тим самим збагачуючи і підкреслюючи скромне інформаційне тло через брак годящого матеріалу. Зрештою, сама техніка колажу уможливлює такі прийоми.

Додамо, що Володимир Чорнобай є членом Національної спілки художників України . Працює у живописі і графіці. Мав понад 60 персональних виставок в Україні, Польщі, Німеччині. Його твори зберігаються в музейних колекціях України, Польщі, Німеччни, Словакії, а також в приватних колекціях багатьох країн. Має нагороди: лауреат виставки «Різдвяна містерія», м. Луцьк, 1996 р., золота нагорода І виставки-конкурсу модернового мистецтва, Тернопіль, 1996 р., ІІІ премія всеукраїнської виставки малярства на склі «Три виміри: вчорашнє, сьогодення і завтра», Львів, 1998 р., лауреат обласної мистецької премії імені Михайла Бойчука, 2002 р., срібна медаль «Labor omnia vincit», Познань, Польща, 2009 р. Учасник багатьох міжнародних мистецьких пленерів.

Виставка його робіт у Вінниці триватиме до 24 березня, то ж поспішайте її відвідати.

Валентина Лісова