Цьогоріч він матиме повноцінний статус Міжнародного, орієнтуючись на широку аудиторію учасників та відвідувачів. Традиційно «о.Є» вирізнятиме увага до малих мов, «камерних» літератур і локальних текстів, а також тих письменників, чиї твори в Україні ще не виходили окремими книжками.

Серед учасників та учасниць фестивалю будуть володарі та володарки престижних премій Європи та світу з країн Вишеградської четвірки, Балкан, Швейцарії та Німеччини.

Лейтмотивами фестивалю стануть дві важливі річниці: 100-річчя проголошення Акту Злуки УНР і ЗУНР та 30-річчя падіння Берлінської стіни. Європейські інтелектуали й інтелектуалки протягом трьох днів у Вінниці міркуватимуть про роль мистецтва у «зшиванні» націй та утвердженні свободи, зокрема в епоху постсоціалізму. Питання об’єднання, порозуміння й долання кордонів стане лейтмотивом як загальної, так і спеціальних програм, покликаних проговорити важливі й актуальні для сучасної Європи теми: території, мови, гендеру. Нововведення цьогорічного фестивалю – повноцінний англомовний супровід та переклад.

Організатори фестивалю продовжать експериментувати із можливостями міського простору Вінниці – заходи фестивалю задіюватимуть нові локації, де ще ніколи не відбувалися мистецькі події, а також найлітературніші куточки міста (сад Коцюбинського, Майдан Незалежності, сходи на Кумбарах). Особливе місце на фестивалі відведене острову Кемпа, де за задумом організаторів пройде єдина в році унікальна «тиха» літературна подія для підкреслення важливості цього об’єкта в міській екосистемі.

У програмі фестивалю заплановані найрізноманітніші заходи: поетичні читання в атмосферних місцях, дискусії, авторські зустрічі, презентації, музичні виступи, екскурсії, перформанси-потрясіння та спонтанні мистецькі акції. Спецподією цьогорічного фестивалю стане виставка про класика їдишомовної літератури Іцхака Йоеля Лінецького родом із Вінниці. У своїх творах він описував життя Єрусалимки – одного з найбільш автентичних та колоритних кварталів Вінниці.

Організатори фестивалю: громадська організація «Культурний Кампус» та Вінницька міська рада.

Довідка:
«Острів Європа» заснований українськими літераторками Катериною Калитко й Анною Вовченко у 2015 році. Проект покликаний артикулювати здобутки «малих» та «камерних» літератур Європи (Центрально-Східна Європа, Балкани, Середземномор’я та інші регіони, а також творчість мігрантів) і їхній зв’язок з українським історико-культурним контекстом.

info@europeislandfest.com
http://catcut.net/iltA
www.fb.com/europeislandfest