Національна відбіркова Всеукраїнська студентська олімпіада з програмування стартує 13 квітня у Вінницькому національному технічному університеті (ВНТУ) та Вінницькому державному педагогічному університеті ім. М. Коцюбинського (ВДПУ) – через 10 днів після світового фіналу попереднього сезону, що відбудеться у м. Порту (Португалія).

Першість світу з програмування АСМ-ІСРС (International Collegiate Programming Contest: http://catcut.net/vrtA) називають битвою мізків (Battle of the Brains). Вона проводиться з 1977 р. і є наймасовішою і найпрестижнішою всесвітньою студентською олімпіадою. У 2018 році лише у півфіналах 41-ої першості світу АСМ-ІСРС взяли участь більше 55 тис. студентів із близько 3100 університетів зі 111 країн світу.

АСМ-ІСРС вимагає від студентів не лише високопрофесійних навичок програмування (кодування), а й володіння мистецтвом складання у стисли терміни та у стресових умовах змагань надзвичайно складних оптимізаційних алгоритмів, для чого потрібні неабиякі знання математики. Команді з 3-х студентів надається лише один комп’ютер, що вимагає узгодженої командної роботи, без навичок якої сучасний програміст практично не має ніякої цінності – у зв’язку з великими масштабами сучасних програмних проектів. Команда повинна за 5 годин написати оптимізовані за часом та обсягами пам’яті програми розв’язання 10 ­– 15 задач. Переможець має розв’язати максимальну кількість задач за міні­мальний час.

Результати першості світу відображають здатність нації не лише використовувати комп’ютерні технології, а й робити свій внесок у їхнє створення. Можливість країни підготувати команди, здатні боротися за перемогу у фіналі світової першості, свідчить перед світовою ІТ-спільнотою про загальний рівень розвитку комп’ютерних технологій у державі  та її потенціал у цій галузі людської діяльності.

Ці змагання всесвітні! У національних відбіркових олімпіадах стартують 300 тисяч команд (близько 900 тисяч студентів). А у фіналі першості світу беруть участь більше 100 команд. Тричі до фіналу виходили команди ВНТУ, який за цим показником увійшов до 40 кращих університетів світу!

Цього року у ВНТУ, крім власних команд, змагатимуться команди з Донецького національного університету, Вінницького технічного коледжу, Вінницького коледжу національного університету харчових технологій. У складі шкільного дивізіону олімпіади за перемогу боротимуться команди фізико-математичної гімназії №17. Останніми роками саме ВНТУ виставляє на першому етапі найбільшу кількість команд в Україні. Наприклад, минулого року ВНТУ прийняв на своєму майданчику 78 команд!

У ВДПУ крім власних команд змагатимуться команди Вінницького фінансово-економічного університету, Вінницького торговельно-економічного інституту, Вінницького національного медичного університету ім. Миколи Пирогова, Вінницького національного аграрного університету. А ще учнівські команди з Вінницького технічного ліцею та ряду шкіл Вінниці та Вінницької області.

Отже, боротьба за призові місця обіцяє бути дуже напруженою та цікавою! Тільки найкращі команди вийдуть у 2-й етап цієї олімпіади, переможці якого знову зустрінуться на півфіналі першості світу у ВНТУ восени 2019-го року.

Фінал студентської першості світу АСМ-ІСРС у 2022 році заплановано в Україні! Оргкомітет першості світу прийняв своє рішення на основі таких аргументів:

– високий рівень проведення  півфіналу першості світу по південно-східній Європі у ВНТУ;

– перше місце України в Європі за кількістю учасників національної відбіркової  олімпіади АСМ-ІСРС,  проведення якої було ініційоване ВНТУ ще у 2001 р.;

– друге місце України у Європі за загальною кількістю призових місць у світовому фіналі.

Щоправда, світовий фінал зможе відбутися в Україні лише за умови, що його Оргкомітет отримує офіційне підтвердження підтримки проведення фіналу від державних органів, громадських та бізнес-структур України. При цьому масштаби світового фіналу обумовлюють його проведення у Києві, згоду на участь проведення якого разом з ВНТУ надав НТУУ «Київський політехнічний університет ім. І. Сікорського».

Побажаємо ж учасникам Всеукраїнської студентської олімпіади з програмування натхнення, наснаги, і перемоги, у першу чергу – над собою! А її організаторам – вдалої спільної роботи з державними органами та ІТ-спільнотою України з підтримки проведення в Україні фіналу студентської першості світу АСМ-ІСРС – 2022!

Координатор Всеукраїнської студентської олімпіади з програмування –  Месюра Володимир Іванович, професор кафедри комп’ютерних наук ВНТУ, відмінник освіти України, директор півфіналу студентської першості світу з програмування АСМ-ІСРС по південно-східній Європі;

Координатор Всеукраїнської студентської олімпіади з програмування по Вінницькій області – Арсенюк Ігор Ростиславович, доцент кафедри комп’ютерних наук ВНТУ, відмінник освіти України.