Ми вже писали, що наприкінці січня Лука-Мелешківська ухвалила рішення стати частиною Православної Церкви України. За це рішення проголосували 380 громадян. Настоятель Спасо-Преображенського храму отець Василь переходити не захотів. У село призначили нового священика – отця Віктора Чверкуна. Втім, весь цей час користуватись церквою віруючі Помісної церкви не можуть та скаржаться на провокації з боку МП. Черговий скандал виник минулої суботи, і після нього культова споруда, яка має історичну цінність, перебуває під цілодобовою охороною як поліції, так і людей.

– Ми ще раніше просили поліцію опломбувати замки у храмі до вирішення питання. Минулого тижня ніби до нас дослухались, правоохоронці пообіцяли, що більше ніхто не зайде до приміщення. Але ніхто з них не перевірив, чи залишились всередині люди. А вони були. Тому всі останні сім днів представники МП служили і що хотіли, те робили. Виходить, що нас обдурили! Зранку 16 березня у нас вкотре мала відбутись літургія під відкритим небом, адже ключів до храму новопризначеному отцю так і не дали. Він почав готуватись, облачатись. Та виявилось, що за дверима храму знаходились люди, серед яких тітушки.

Ймовірно, вони всю ніч випивали та палили всередині. З нашого боку ніякої агресії не було, отець знаходився біля столика та читав молитви. Та зрештою молодики з того боку взялись за провокації, аби дискредитувати нас. Отримавши наказ своїх церковнослужителів, стали вибивати двері, які впали на нас. Думали, що затопчуть. Одній жінці сухожилля розірвали, іншу вдарило по голові. Невідомих вибігло десь 17 чоловік. Ображали словесно нас та нинішнього Президента. Чимало бруду було і на село. Чоловіки заявляли, хто, мовляв, ми тут такі. Та ми в цьому селі прожили все життя, і це щоб тут невідомі молодики нам розповідали, що робити і як жити?! Ми самі в себе наведемо лад! – розповіли нам мешканці села. — Ми просили опонентів заспокоїтись, але вони не хотіли. Літургію припинили, продовжили молебень. Невдовзі стали приїжджати з усіх навколишніх населених пунктів автобусами та машинами. Жодного з тих людей ми не бачили раніше, то не мешканці Луки-Мелешківської. Після того так звані тітушки на чолі з обласним депутатом-регіоналом закрились на клямку зсередини і вирізали інші двері ззаду. Дійшли до того, що паплюжили храм. На другому поверсі виймали шибки та кидали їх на землю, щоб зробити нас винними. То це хіба вони приїхали захищати святиню?

Натомість віряни УПЦ МП мають зовсім інше трактування інциденту.

– Є така традиція, що Великим постом священики сповідаються. Приїздить архієрей, служить літургію, і всі батюшки йому співслужать. У Вінницькому районі така сповідь мала відбутись 16 березня в храмі Луки-Мелешківської. Але напередодні ввечері, коли отець-настоятель зайшов до церкви, аби перевірити, чи все нормально, побачив, що замки на дверях залиті смолою. Наш храм старовинний, перше, що спало на думку – хто це зробив і для чого. Чи не пограбували храм і таким чином маскують своє перебування там? Тому отець Василь сказав парафіянам, вони ті замки зламали і зайшли всередину, аби пересвідчитись, чи все на місці. Оскільки біля церкви з’являлись люди, які раніше поводили себе не дуже чемно, батюшка з парафіянами вирішили ночувати, щоб нічого не відбулось протиправного. Зранку вищевказані люди прийшли до церкви, зачинили двері, при тому, що всередині знаходились віряни, — заявив журналістам прес-секретар єпархії УПЦ МП Володимир Пучков. — І певний час його блокували. Приїхав на місце архієрей, бо мала відбутись служба, і його близько двох годин не пускали. Лиш коли парафіяни змогли відчинити двері ззаду, священнослужитель та парафіяни зайшли. Незважаючи ні на що, Божественна літургія відбулась. Зазначу, що храм у Луці-Мелешківській належить релігійній громаді Української Православної Церкви.

Сам батюшка Василь вважає, що вірян не залишав, це вони пішли від нього.

– Скільки живу, ніколи не казав, що України не існує. Допомагав наш храм майданівцям. Я не заперечую, що є війна у Донецьку. У православ’ї нема ні української, російської, білоруської чи молдавської церков. Є лише Єдина Свята Апостольська Церква. В даний момент документація вся на мені. Але як вирішить суд – так і буде. Якщо мене попросять піти – піду і буду далі молитися. В мене громада, як мінімум, 300 чоловік. І я не кликав сьогодні сюди підтримки, це все Інтернет. Люди самі з’їхались підтримати. З нашого боку є теж постраждалі. Новопризначений отець Віктор вдарив іконою архієрея Варсонофія. Особисто сам не бачив, бо мене закрили і не випускали. Люди розповіли.

Новопризначений батюшка ПЦУ Віктор Чверкун звинувачення відкидає. Каже, що таким чином опоненти роблять провокації.

– Ніколи та нікого я не бив іконою. Бо якби це була правда, то навіщо ми тоді служимо Богу? Навпаки, я запропонував Варсонофію поцілувати ікону Божої Матері. Той відмовився і заявив, що то провокація. Обернувся та пішов собі. Є свідки цьому, – каже отець Віктор. – Відколи мене призначили, усі служби відбувались на вулиці. Людей стало приходити більше, ніж раніше. Та через холодну погоду чимало похворіли. Весь цей час я постійно намагався вести діалог. У присутності отця Василя, місцевої влади та обласного депутата від Опоблоку С. Чорноокого пропонував встановити дні служби як для наших вірян, так і представників МП. Але перемовини ні до чого не привели. Вони хочуть панувати.

Більш того, народний обранець заявляв, що купить мені землю для будівництва нового храму. Ми не погодились, адже, навпаки, церква має єднати людей. Та й чому громада, більшість якої перейшла до ПЦУ, має служити під храмом? Вважаю, що дана ситуація – це спланована акція, аби показати, що в МП є сила та підтримка.

На місці одному із представників ПЦУ стало зле і чоловік впав на землю. Відразу посинів, ноги трусились. Потім з’ясувалось, що мешканець села лише нещодавно повернувся з війни. Лікарі надали йому необхідну допомогу. Біля храму я зустріла і свого класного керівника Лесю Ревацьку. Вчительці, яка користується повагою та авторитетом серед містян, дверима пошкодили ногу. Всі ці факти вона озвучила слідчим. Невдовзі стало відомо, що поліція Вінниччини вирішила здійснювати цілодобову охорону Спасо-Преображенського храму.

А днями російські ЗМІ показали телесюжет з Вінниччини… У своєму стилі…

Вікторія Снігур

Жителі Луки-Мелешківської отримали травми через вибиті двері