– Робітничі професії зараз є досить затребуваними на сучасному ринку праці, – розповідає директор центру Валерій Дяків. – Ось сьогодні на зустрічі присутні директори та працівники заводів, де наші учні мають змогу проходити практику та в перспективі працювати. Наші випускники на початку роботи, скажімо на заводі, як кваліфіковані робітники, можуть отримувати зарплатню від восьми тисяч гривень.

Абітурієнти, які вступають на навчання після 9 класу, можуть отримати такі спеціальності: верстатник широкого профілю, штукатур, лицювальник-плиточник, маляр, слюсар-ремонтник, слюсар з ремонту колісних транспортних засобів, кухар, кондитер, електромонтер з ремонту та обслуговування електроустаткування. Термін навчання — три роки. Виробничі майстерні повністю оснащені необхідним для навчання обладнанням — верстатами та інструментами. Також навчальний заклад уклав угоди з вінницькими промисловими підприємствами, де учні проходять виробничу практику. Практика оплачувана, мінімальна зарплатня.

Після 11 класу учні також мають змогу здобути такі професії як ювелір-монтувальник та ювелір-закріпник. Термін навчання — один рік і шість місяців.

В центрі розповідають, що більшість учнів, які вступають на навчання — діти, яким це подобаються. До прикладу, на спеціальність “кухар-кондитер” більшість дітей вступає за власним бажанням, бо мріє в майбутньому пов’язати своє життя з солодощами. Першокурсниця Анастасія з Тростянецького району розповідає:

– Я вступила сюди, бо завжди мріяла стати кухарем-кондитером. Навчання мені дуже подобається. Умови проживання теж хороші — триразове харчування, гуртожиток з ремонтом, на кожному поверсі є душ і гаряча вода.

Майстер з ювелірної справи Олександр Никончук розповідає:

– З наших випускників багато хто відкрив власну справу, кілька у Вінниці, є в Києві й по Україні. Вступають на спеціальність, бо вона є престижною, затребуваною.

На виставці, яка проводилась в холі закладу учні представляли свої роботи, які були виготовлені під час навчання, демонстрували кулінарні шедеври.

– Робітничі спеціальності зараз дуже потрібні, – підсумовує директор Валерій Дяків. – Багато хто з випускників університетів, після того як попрацюють на престижних, але неприбуткових роботах, приходять сюди й здобувають робітничу професію. Тому запрошуємо на навчання всіх, хто дійсно хоче мати гідну оплату своєї праці та впевненість у завтрашньому дні.

Діана Колесник