У Вінницькому зоопарку із настанням тепла та сонечка нині справжній бебі-бум!

Вперше після переїзду із польського звіринця привели потомство сурікати. Троє їхніх малюків нині знаходяться разом із батьками у вольєрі, який обігрівають за допомогою інфрачервоних ламп. Мамі дають овочі, сир та йогурт, аби діти отримували більше вітамінів. На зиму сімейку переведуть до утепленого будиночка. Маленькі хижаки дуже активні, постійно бавляться один з одним. Цікаво спостерігати, як за новонародженими пильнують їхні батьки. Коли мама їх годує молоком, то тато стає на задні лапи і пильнує, чи бува нема небезпеки. Після того він зігріває дитинчат, а його обраниця продовжує «нести варту». До речі, у природі дорослі мангустові харчуються комахами, охоче їдять пташині яйця, змій, ящірок, скорпіонів. До зміїної отрути мають імунітет. У неволі сурікати можуть дожити до 10-15 років.

Радіє поповненню і родина гамадрилів. Аби мама із дитинчам почувалися комфортно, для них створили наближені до природних умови. Мавпеня підростає, набирається сил та ні на крок не відходить від батьків. Харчується материнським молоком. Відвідувачам його поки що не показують. З іншими мавпами контактувати не можна – заради їхньої безпеки та захисту від інфекцій.

Крім сурікатів та гамадрилів, у звіринці народились дитинчата альпаки та лами. Живуть у двох просторих огорожах. Матусі не відходять від малюків. Годують свіжими овочами і зерном.

Додамо, що «Подільський зоопарк» у Вінниці — один з наймолодших в країні. Його створили у 2005 році на базі «Віноблагролісу». Зокрема в зоопарку є зубри, бізони, олені, муфлони, лами, ведмеді та інші тварини й птахи. У планах зоопарку купити пару зебр – сподіваються, що вони теж порадують відвідувачів малюками. Директор звіринця Євген Ткачик постійно покращує умови перебування улюбленцям, будують нові вольєри. Місцева влада допомагає фінансово.

Віталіна Володимирова