Ставку Гітлера під Вінницею нарешті візуалізували. Над 3D-макетом працювали впродовж трьох місяців, а допомогли фінансово благодійники.

Загальний кошторис склав 56 тисяч гривень. Замовником макету став обласний краєзнавчий музей для історико-меморіального комплексу пам’яті жертв нацизму, розташованого у «Вервольфі». Оскільки під час Другої світової війни німці відступали і висадили ставку Гітлера у повітря, туристам нині важко уявити, якою колись вона була. З історичних джерел відомо, що вона простягалась на три кілометри смугою завширшки 300 метрів, на поверхні були розташовані десятки будинків, оборонні споруди. На тому й все.

– Тому ми вирішили забезпечити наочно, як виглядала основна частина цього місця. Оскільки креслень ставки та технічної документації не збереглось, за допомогою фотографій з фондів музею, інформації з архіву та довідкового матеріалу відтворювали розташування споруд і об’єктів у макеті. Там був опис приміщень та їх розташування. Спеціально для проекту була замовлена топозйомка. Завдяки їй виявили залишки фундаменту об’єктів та правильно розташували їх на макеті, — розповів голова ГО «Центру візуальних проектів» Дмитро Вєтошкін, який безпосередньо займався даною роботою. – Макет території «Вервольфа» виготовлено розміром 2,5 м на 1,2 м. Споруди відтворені у масштабі 1:250, а ландшафт — 1:500. Всього тридцять об’єктів і 600 дерев. Зокрема це зруб і бункер Гітлера, два бомбосховища, готель і офіцерський клуб. Будинки Бормана, генералів Кейтеля, Йодля, ад’ютантів і стенографістів. Сауна, перукарня, недобудований кінотеатр, спортзал та душова, будинок преси та інші споруди. Також зображено екскурсійний маршрут і схематичне зображення сучасних приміщень музею.

Зокрема у макеті є будинок Гітлера, готель, будинок для генералів, казарми, два бункери, недобудований кінотеатр, басейн і капличка.

На створення проекту пішло п’ять місяців, а безпосередньо на виготовлення макету — два з половиною. Наприклад, один бункер друкувався п’ятнадцять годин. Уперше 3D-макет ставки Гітлера планують показати громаді 20 березня, коли відзначатиметься День визволення Вінниччини від окупантів.

Віталіна Володимирова