Кілька днів тому прес-служба Тульчинської єпархії УПЦ МП мовою окупанта  повідомила про те, що митрополиту Тульчиниському та Брацлавському УПЦ МП  Іонафану  вручили орден Руської православної церкви. Відзнаку передав з Москви намісник Свято-Троїцької Сергієвої Лаври (Росія) єпископ Парамон, а указ про нагородження підписав особисто Патріарх РПЦ Кіріл30 січня 2019 року. На своєму особистому сайті митрополит Іонафан повідомляє, що орден преподобного Серафима Саровського (1 ступеня) та знак ордену на зеленій муаровій стрічці були передані йому з нагоди 70-річчя та 30-річчя його архієрейської хіротонії.

Церемонія урочистого нагородження відбувалася у день свята чудотворної ікони Божої матері “Споручниця грішних” під час  Божественої літургії у Свято-Троїцькому ставропігійному жіночому монастирі (місто Корець Рівненська область)

“Після вручення нагороди Іонафан просив єпископа Парамона передати Предстоятелю Руської Православної Церкви його синівську вдячність за високу нагороду, із запевненнями в тому, що продовжить своє служіння Матері Церкви до останнього подиху, згідно принесеної ним присяги перед архієрейської хіротонією тридцять років тому у Володимирському соборі Києва,” – повідомляє прес-служба.

Як бачимо, російська церква на Вінниччині  досить активно підтримується  “скрєпами”. Нещодавно Путін виділив з особистої кишені гроші на створення центральної ікони “головного собору” Збройних сил РФ в Підмосков’ї. Відповідно до російського законодавства, створення і діяльність релігійних об’єднань у Збройних силах заборонена, однак на практиці РПЦ МП має практично необмежений доступ до силових структур. І благословляє їх на війну з Україною.

Тим часом рішення про перехід з Московського Патріархату до новоствореної Православної Церкви України ухвалили вже понад 500 парафій. Вінниччина — серед лідерів за кількістю  переходів. До ПЦУ офіційно перейшли 73 парафії.