Свого часу співачка з великим успіхом гастролювала в Україні. А нещодавно соцмережі буквально розірвало її чудове виконання української народної пісні «Ой, чий то кінь стоїть».

Жодного акценту, впевнена українська… Відразу закралась думка, що Олена добре володіє нею і що в родині у неї був хтось з України. А нещодавно на одному зі своїх аншлагових концертів пані Ваєнга зі сцени повідомила, що її дідусь родом із Вінниччини. Він, виявляється, був контр-адміралом ще того радянського Північного військового морського флоту. Пройшов нелегкий шлях на бойових кораблях та підводних човнах. Командував великим і грізним військовим підрозділом. Отримав високе звання, викладав у вищому військово-морському учбовому закладі в тодішньому Ленінграді, де і похований на Північному цвинтарі у 1982 році.

Як з’ясувалося, дідусь популярної співачки, Василь Семенович Журавель, дійсно народився на Вінниччині. Його мала батьківщина – невелике село Янів (Іванів) у Теплицькому районі. Цей населений пункт входить до Комарівської сільської ради. На жаль, зараз тут залишилось трохи більше сотні мешканців.

Ми спробували розшукати когось із сельчан, котрі б знали щось про свого земляка контр-адмірала Журавля, 1927 року народження, його доньку Ірину чи онуку — російську співачку Олену Ваєнгу (Хрульову). Завдячуючи теплицькому краєзнавцю Анатолію Сумішевському, познайомились з жителькою Янова, родичкою Василя Журавля Ольгою Максимівною Нагожук. Її мама та мама дідуся Ваєнги були двоюрідними сестрами. Вона навіть зберегла фото ще молодого Васі з батьком. Є ще його фото з мамою та сестрою. Але ця світлина потребує реставрації. Пані Ольга розповіла, що Василь був добрим, справедливим хлопчиком. Але в Янові їхню родину визнали куркулями, забрали будинок під дитячі яслі, розкуркулили.

Семену Журавлю нічого не залишалося, як переїхати до іншого місця проживання. Так він опинився в Орджонікідзе на Дніпропетровщині. Згодом забрав туди й родину. Василя звідти призвали до армії. І з того часу в село він більше не приїздив. Певно, не хотів повертатися до тих важких спогадів дитинства. Служив на флоті, закінчив військово- морське училище.

– Ми знали, що брат мав доньку Іру, але в Янові її не бачили. Про внучку Олену окрема розмова, вона ж естрадна зірка. І я знаю її пісні, хоча бачила лише по телевізору. Приємно, що Василева онука стала такою відомою. Вона зараз виступає в Берліні, може, по дорозі назад заїде на дідову батьківщину, побачить їхню хату, яка ще досі збереглась. Нам є про що поговорити. Надіюсь, ще побачимось з нащадками дорогих наших сєвєроморських чи ленінградських Журавлів. Була б для нас це велика радість, — каже Ольга Максимівна.

До речі, маленький Янів пишається своїм земляком, українським письменником Петром Гуцалом. Можливо, хтось більше знає і про відважного контр-адмірала Василя Журавля, який прожив коротке, але сповнене героїзму життя. Ним теж міг би гордитися Янів. Завдяки видатній онуці можна було б відродити для земляків пам’ять про цю талановиту родину. Адже ниточка спогадів ще не перервалась. А сільський голова Комарівки Олександр Володимирович Волковінський теж залюбки слухає пісні Олени Ваєнги і вірить, що колись вона заспіває для своїх земляків.

Тим більше, що Олена на своїх концертах часто зізнається, що любить Україну.

Від редакції. Сподіваємось, що співачка Олена Ваєнга відгукнеться на цю публікацію і розповість більше про нашого земляка, свого дідуся контр-адмірала.

Василь Журавель з батьком Семеном
Ольга Максимівна Нагожук