Історія, яка трапилась у селі Носківці Жмеринського району, нині на вустах всієї країни. 48-річний Микола Дорожинський через конфлікт накинувся із сокирою на тещу, облив жінку бензином та намагався спалити рідних разом із хатою. Зрештою, вогонь повністю знищив житло. Родина погорільців, де двоє малолітніх діток, тепер змушена жити у хліві, а горе-батька забрали в СІЗО, і йому загрожує до 15 років тюрми…

– Подружжя мало двох діток — 8-річну Маргариту та 5-річного Миросика. Але сімейне життя не складалось, бо Микола часто влаштовував скандали. Не раз обзивав кохану жінку, душив та погрожував розправитись. Байдужим був і до своїх нащадків. Того дня чоловік вкотре прийшов напідпитку. Відразу почав з’ясовувати стосунки. Після того схопив сокиру і кинув у мій бік. Добре, що вона була тупою, тоді точно б я не вижила, — каже теща Галина Войтович. — У нас стояла каністра з бензином, яку тримали для порізки дров, зять схопив її і давай на жінку лити. Але сталось диво, і запальничка не спрацювала. Валя вирвалась — і бігом до сусідів поліцію викликати. А зять мерщій до хати. Став по черзі обливати вітальню, коридор та веранду. Тоді зумів все це запалити і мовчки спостерігав. Ми мерщій викликали рятувальників, але чекати їх довелось близько півгодини. Своїми силами врятувати майно не змогли, адже дим був надто великим. На жаль, хата-мазанка згоріла дотла і ремонту не підлягає. Не змогли врятувати шафу, де лежали всі наші заощадження та зібране дітками. Втратили документи, одяг, іграшки, кухонні речі та меблі…

Вже на місці правоохоронцям вдалось затримати Миколу Дорожинського, хоча він намагався втекти. Кажуть, що коли він протверезів, все одно не розкаявся і свої дії не пояснив. Перебував на обліку як домашній тиран. Днями Миколі обрали запобіжний захід — тримання під вартою 60 діб.

Деякі односельчани його вчинок виправдовують. Мовляв, не міг ужитися із тещею, та виганяла його і він часто ночував у батьківській хаті. Жінка ніби теж не розуміла, ось нерви й не витримали.

А Валі, бабі Галі та діткам зараз несолодко. Вони змушені тимчасово проживати у хліві, який вцілів у тій пожежі. Добре, що хоч малечу на ніч забирає до себе родичка, яка живе у Носківцях. У сільраді пропонували тимчасове житло, але родина відмовляється, бо хоче відбудувати дім.

Вони сподіваються на допомогу небайдужих. Картка «Ощадбанку» 51674900 94247369.

Інші побутові речі можна надсилати на адресу сільської ради з приміткою: «Для родини Дорожинських» — 23151, Вінницька обл., Жмеринський р-н, с. Носківці, вул. Леніна, 15.

Віталіна Володимирова