Бо до візиту  Петра Порошенка готувались як його штаб, прихильники та симпатики… Так і поліція, СБУ і Національні Дружини з Нацкорпусом… Бо приїзд Гаранта на Вінниччину прекрасний шанс для одних показати роботу і вислужитись, для інших – нагадати про корупцію, «Свинарчуків» та не виконані за 5 років обіцянки. І очікування від цього політ-дня виправдались на всі 100%. Бо  в середу друга половина дня була схожа на справжній бойовик бійкою, газом, 10-ма автозаками, затриманими, побитими головами, свинячими рилами та ратицями…  Так у Вінниці після народної зустрічі в Хмільнику зустрічали Петра Порошенка…

Бо поки на площі Стуса збирався мітинг на підтримку кандидата за 500 метрів біля універмагу з 16.00 почала насипатись молодіжна тусовка на чолі з АТОвцями з «Азову»…

Це більше 200 представників «Національних дружин» та «Національного корпусу» готувались до маршу  Хмельницьким шоссе на площу до Порошенка… Молодь приїхала з Києва , Одеси, Черкас і Вінниці… Загалом анонсувалась хода 400 дружинників та активістів Нацкорпусу!  І серед цієї тусовки в камуфляжі та чорній формі стояли реально діти – школярі та студенти, які про імянли канікули на передвиборчий екшен! Бо саме тут мало бути гаряче, ударно і дял когось, мабуть, весело… Адже  Нацдружини обіцяли «сюрпризи» у Вінниці для Порошенка і вже біля універмагу з‘явились дуже креатині плакати, «Відрубані руки» – ратиці,  реально Свинячі голови та надувні поросятка рожевого кольору…

Варто зазначити, що цим маршем рулили Андрій Варбецький із Вінниці та фронтовик із  позивним Душман… І близько 5-ї вечора марш рушив до «Книжки»….

Але легкої прогулянки у Вінниці для «дружин» не вийшло, бо їх явно чекали…   Адже біля входу в централпарк до «Райдуги» на Нацдружини були заблоковані серйозним кордоном «космонавтів» – спец призначенців у шоломах та із 10-ма автозаками… Стояли стінка на стінку із матюками та спробами перемовин! Коли терпіння у Нацдружині та Нацкорпусу кінчилось – група із 50-ти активістів вирішила прорватись  до Порошенка через пішохідну доріжку… Почалась  бійка, пішов газ, кийки та кайданки…

Ніхто не хотів відступати! 6 чи 3-х активістів тут же затримали і винесли в новенькі загратовані «Форди»… Вгамувати ситуацію намагались відомі у  Вінниці  активісти та фронтовики – Хитрич і Мукомел. В парку за універмагом Нацдружини поліція в’язала у кільце і було видно перші побиті голови у хлопчиків в формі Нацдружин…  Кордон поліції   оточим  автозак, де були точно троє затриманих … Відбити своїх у «дружинників» не вийшло – їх тіснили живою стіною вниз до універмагу – знову пустили газ і полетіло каміння. Пахло бійнею! А в цей час на площі Стуса вже лунали патріотичні пісні та гасла за Порошенка 31-го березня… Сюр!

Бо один мітинг славив досягнення Петра Порошенка за ці 5 років та виказував чому саме він має знову бути Президентом…

А заблоковані 200 осіб в сірому та чорному камуфляжі так і не дійшли до «Книжки» і вже під церквою МП  тримали плакати із  «Свинарчуками!», ратицями, головами на холодець та  ганьбили поліцію за захист «Пороха»…

Сили були явно не рівні! Але цього і не треба було… Бо бійку та протистояння між правоохоронцями і учасникам протесту рознесли по всій Україні та світу камери журналістів та самих «стрімерів» у формі «Нацдружин» і «Нацкорпусу». Картинка вийшла супер! І схоже, це була головна мета акції, бо до серйозної битви у Вінниці під мітингом Президента так і не дійшло.  Бо за пару голин конфлікту після   вигуків та звинувачень представники «Нацдружин» і «Нацкорпусу»  раптово розвернулись і пішли в супроводі  поліції від  церкви за «Універмагом» до управління Нацполції на Театральній біля театру… Вимога була одна – звільнення 3-х затриманих активістів, двох вінничан та одного киянина…     Тут протистояння проходило досить мирно і без шин!  Організатори заявили, що не планували палити скати під вікнами генерала Юрія Педоса і    просто стояли в кільці силовиків – пили воду, співали Гімн України та викрикували патріотичні гасла і «Волю побратимам!»

В свою чергу поліція тягнула час, щоб мітинг і концерт «За Порошенка» пройшов тихо-мирно та без ратиць від Нацдружин. І своє завдання правоохоронці виконали на всі 100%. Єдине, що без газу, каміння та бійки  в цей день  Вінниці не обійшлось… Класика по візитах  Порошенка в обласні центри України мала у Вінниці свій окремий присмак!

І це не кийки, а  матюки! Та антимітинг   проти маршу Нацдружин –  «Фашизм не пройде!» із портретами лідера «Азову» та символікою цього полку… І все це в день візиту Порошенка!!! І позиція вінничан по  хлопцях із Нацдружин, бійці та їх затриманню розділилась діаметрально!  Бо  ратиці та свинячі голови для Порошенка за Свинарчуків – це було відверто і круто! Адже про іржу корупції та мародерства нині знають всі… І з цим вже не можна миритись! Ні Президенту, ні силовикам, ні громадянському суспільству в Україні…

Зрозуміло, що цю країну рухає вперед на Майдан, на революцію, реформи і перша йде на війну – перш за все молодь! Але за ким вона піде і під якими прапорами?

Цього дня фронтовик Душман  рулив Нацдружинами у Вінниці… І близько 9-ї вечора вже після від’їзду Петра Порошенка із площі Стуса поліція  відпустила  3-х затриманих… І  шини не горіли! Вже відомо, що на мітингувальників  склали протоколи за хуліганство.

А «Сухий залишок» по 27 березня у Вінниці за версією наших журналістів ось такий:

– Газ, свині, ратиці та реально постановочка від Нацдружин сьогодні у Вінниці залишила більше питань ніж відповідей! Бо поліції кричали нині всяке… – від мусорів і пі..в до “стоїте за Пороха! Завтра за клоуна будете стояти”?

Але дуже гидотно було бачити загалом цей фарс! Адже якщо ці дружини створили і фінансують – значить це треба політикам! Тим, що підставляють поліцію під такі заруби з пацанчиками? І тут в кожного в очах така ненависть, бо малолєтки і фронтовики ніколи не обнімуть “космонавта” як рідного….

Порошенко не месія… Це правда! І я за те, щоб казнокради, мародери і свинарчуки сиділи в тюрмах! 100%! Чому не сидять найбільше питання до системи і президента!

Звісно, серед Нацдружин є багато фронтовиків і вони знають про війну більше за всіх від Президента до дільничого! Але ці пацанчики в кросах це щось таке, яке має шанс на життя під час народної революції, але не під час війни…

І склалось враження, що у фіналі це був лише театр! Хоча й 10 автозаками та побитими головами… Це у Вінниці показали прем’єру вистави “Смішні гроші”! Якось так!

Три автозаки під театром у Вінниці та загалом 10 під парком культури  – це хіба прекрасно!? Чи ось він справжній аншлаг!!!

Вже сьогодні це «Поліцейська держава» чи маємо реальний захист демократії від приватних армій?

Єдине, що відбулось без скандалу і надриву це коли Петро Порошенко у Вінниці в цей вечір заспівав зі сцени під «Книжкою»  Гімн України та просив зробити правильний вибір 31 березня!

Фото Сергія Хіміча