– Це картини «Білочка» та «Зима». Їх я написала дуже швидко. «Білочку» десь упродовж чотирьох годин. Одного разу вранці неподалік контрольно-пропускного пункту військової частини, де я відбуваю службу, автомобіль збив білочку. Мої колеги та я рятували тваринку, шукали ветеринарів і таки виходили лісову красуню. Іншу роботу написала в січні після інтерв’ю на місцевому телеканалі. Мене спитали про найулюбленішу пору року. Для мене це зима. І раптом зрозуміла, що в мене жодного зимового пейзажу немає. Швидко намалювала зимовий пейзаж. Результат – у мене перше та третє місця!

У творчому доробку художниці-офіцера Повітряних сил ЗСУ Наталії вже близько 70 картин. Її роботи, написані лише упродовж року, роз’їхались по всій країні й навіть дістались закордону – Італії та Німеччини. Крім конкурсу у Великобританії, Наталя виборола друге місце на конкурсі у Туреччині.

– Про конкурс у Туреччині дізналась випадково. Одна зі знайомих просто скинула посилання на сайт організаторів. Про моє друге місце повідомив сам голова журі. Я була вражена, адже змогла перемогти учасників із Туреччини, Індії, Казахстану, Франції, Німеччини тощо.

До речі, на виставці своїх робіт Наталія Жижко познайомилась із керівником громадської організації «Сіті Апдейт», який і запропонував художниці взяти участь у проекті «Мистецтво миру» для осіб, які постраждали внаслідок війни.

– Так я стала викладачем на майстер-класах з малювання для учасників бойових дій та членів їхніх родин. Вже провела заняття для діток і окремо для ветеранів. А коли найменша учасниця, п’ятирічна Іринка, побачила завершений натюрморт власного виконання, радості просто не було меж. Трохи по-іншому працювати з дорослими, особливо з ветеранами. Тут було цікаво спостерігати, як кремезні чоловіки справляються з пензликом, у когось щось не виходило, а один учасник взагалі взяв і вийшов посеред заняття.