Робот-хірург daVinci – це «золотий стандарт» у проведенні операцій,  унікальна розробка спеціалістів американського космічного NASA для надання невідкладної хірургічної допомоги астронавтам на орбіті за допомогою лікарів безпосередньо із Землі. DaVinci працює в усьому світі вже понад десять років, але до України добрався тільки тепер. Його унікальність полягає в тому, що за особливою технологією рухи рук хірурга переводяться в більш дрібні, точкові рухи крихітних інструментів всередині тіла пацієнта. Як наслідок – менша кількість ускладнень, менш виражений больовий синдром після операції, менша втрата крові, швидше відновлення після операції, менш помітні післяопераційні рубці. Все високоточно, адже у робота — чотири руки та ще й у людини-хірурга — дві. Інструменти обертаються в просторі без обмежень на 360°. Переваги таких операцій для хірурга – велика хірургічна точність, збільшений діапазон руху, краща візуалізація навіть тих ділянок тіла, котрі важкі для огляду неозброєним оком, контроль втоми та тремору рук.

Головний лікар медичного центру «Інномед» Євген Антонюк розповів, що оперувати пацієнтів за допомогою такого робота в Україні вміють поки що тільки чотири хірурги: троє з Вінниці та один з Києва. Вони пройшли спеціальне навчання у провідних клініках США, Ізраїлю та Бельгії.

За кордоном операції за допомогою робота-хірурга коштують до 10 тисяч євро. Однак Євген Антонюк розповів, що ціну вони ще не розрахували, а операції робили за звичайними цінами, які існують в їхньому медичному центрі. Це приблизно три-чотири тисячі доларів, адже все залежить і від інструментів, які коштують дорого і використовуються не більше 10 разів.

Соломія КАЛЮЖКО