А ще новий тренд здорової їжі, яку можна виростити на своєму підвіконні і компенсувати собі дефіцит поживних речовин.  Саме тому вінничани Оксана Давінчук та Олександр Пасічник замість традиційного борщового набору на міні-грядках вирощують свіжі паростки горошку, шпинату, чечевиці, нуту, гірчиці, люцерни, редиса, червоної капусти, соняшнику та інших культур.

– Почалось все з того, що моя подруга привезла мікс мікрозелені з Тель-Авіва, тоді я вперше попробувала це маленьке диво — мікрозелень. У салаті був горох, соняшник і базилік. Саме в цей момент з’явилася думка про те, чи не почати вирощувати для себе, — розповідає приватний підприємець Оксана Давінчук. — Через тиждень всі підвіконня в будинку вже були заставлені коробочками, тарілками і всякими іншими ємностями, які на той момент мені здавалися дуже зручними. Купівля насіння, тестові пророщування в ґрунті, на марлі, серветках, просто у воді. Перші паростки, яким я неймовірно раділа. Через якийсь час моя сім’я, друзі, знайомі вже знали, що таке мікрогрін і з чим його їдять.

Нині ж наші земляки мають власний бренд, ятку у одному із торговельних центрів міста. Свою продукцію збувають як у заклади харчування, так і споживачам з клієнтської мережі. Сам процес вирощування копіткий. Замочене на 7-8 годин насіння поміщають до ґрунту чи субстрату, збризкують водою і накривають харчовою плівкою. А за кілька тижнів — перші листочки. Саме час збирати урожай. Смак, колір та аромат мікрозелені залежить від кількості води, температури та освітлення. А головне – тут жодної хімії.

За словами підприємців, мікрогрін надзвичайно корисний. Покращує травлення, зміцнює імунітет, очищує організм від шлаків та токсинів, оновлює кров та робить нас красивими, зміцнює волосся і нігті. У паростках міститься в п’ятсот разів більше вітамінів і мікроелементів, ніж у зерні або в дорослій рослині. А ще він незамінний у приготуванні різноманітних салатів, адже гармонійно поєднується з різноманітними свіжими овочами. Також доповнює м’ясні страви та коктейлі. З нього Оксана та Олександр навчились готувати смузі.

Віталіна Володимирова