У руках цієї жінки будь-які продукти перетворюються на шедеври хлібопекарської справи. Односельчани вже не уявляють святкового столу без виробів майстрині Валентини Вдовиченко із Шиманівки Теплицького району.

Калачі, пиріжки, обрядові, святкові та обжинкові короваї, книші, пташечки, плетені кошики, їстівні снопи — все це вона вміє смачно готувати. Рецептів жінка не приховує. Каже, неодноразово ділилася секретами з іншими господинями, які хотіли навчитися пекти. Розповіла і нашому журналісту.

– Професійної освіти кондитера чи кулінара в мене немає, але, незважаючи на це, завжди любила працювати з дріжджовим тістом. Завжди балувала себе та родину пиріжечками. А коли стала завідуючою клубом, де без творчості ніяк, взялась пекти хліби та короваї. Перші свої вироби я представила на День незалежності та до свята обжинків. Певні знання самостійно опанувала з літератури та Інтернету, трохи досвіду перейняла і у односельчанок Ольги Гавриленко та Любові Осмушко, з якими разом випікали. А вже останні років десять справляюсь сама. Завжди підходжу до хлібопекарської справи відповідально, з гарним настроєм та чистими помислами. Бо якщо нашвидкуруч, то тісто не так сходить, а виріб має вже не той вигляд. Для тіста беру борошно, молоко, обов’язково вершкове масло, домашні яйця, ванільний цукор, лимонну цедру та вологі дріжджі. Мед не використовую, як це роблять в інших регіонах, — каже Валентина Вдовиченко. — Щодо форми короваю, то зазвичай роблю круглі, які символізують сонце та радість, і напівовальні. Прикрашаю коровай так, як душа підкаже. Тут трафарету нема. Прісним тістом, ромашками, маками, гусочками, шишечками, колоссям… Але, звісно, якщо замовники мають свої побажання – враховую їх. Колись пекла у звичайній печі, а зараз — у газовій духовці.

Нині Валентина Вдовиченко працює секретарем Шиманівської сільської ради. Попри відповідальну роботу має час для улюбленої справи. Завжди готує хліб і короваї на різноманітні фестивалі та виставки. Смак її випічки вже оцінили тисячі вдячних земляків.

Вікторія Снігур