Хочу розповісти громадянам України історію, як з 1 травня і з 1 жовтня 2018 р. комісія управління соціального захисту населення (Лівобережне), департаменту соціальної політики Вінницької міської ради (надалі — комісія) рішеннями від 27.06.2018 р. та від 14.12.2018 р. моїй сім’ї відмовила в субсидії. Підставою відмови стало те, що: «В декларації про доходи в розділі II не зазначено персональні дані сина Бондаря Олега Миколайовича, а саме: паспортні дані та ідентифікаційний номер».

Як повідомив мені департамент соціальної та молодіжної політики Вінницької держадміністрації, органи соціального захисту населення діють згідно з вимогами постанови КМ України №848 «Про спрощення порядку надання населенню субсидій для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг». Привабливі слова: «соціальний захист населення», «спрощений порядок надання населенню субсидій..» дають людині надію на її захист, а що в житті робиться: ні захисту, ні уваги, ні помочі, а одні перепони, збитки та приниження гідності людини. За красивими словами постанови КМ України №329 криється обман і грубе порушення прав людини, передбачених Конституцією і Законами України.

Мені здається, що цю постанову створив КМ України для того, щоб незаконними діями позбавити субсидій мільйони незахищених і обманутих українців, а збільшити прибутки мільярдерів і мільйонерів. Про це свідчить диспропорція в заробітних платах і мізерних пенсіях простих людей і десятками і сотнями тисяч та мільйонами заробітні плати суддів, міністрів, працівників систем енергоносіїв (газ, електроенергія, теплопостачання, водовідведення), банківських працівників і т. ін.

Кожен громадянин України має право на достатній життєвий рівень для себе і своєї сім’ї, що включає достатнє харчування, одяг, житло (ст. 48 Конституції України).

Забезпечення соціального захисту громадян, зокрема у сфері житлово-комунальних послуг — один із основних принципів державної політики.

Частиною 2 статті 19 Конституції України наголошено, що органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов’язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України. А постанова КМ України №329 не відповідає цим вимогам, і Кабінет Міністрів України перевищив свої повноваження.

1. Так, ст. 32 Конституції України та ст. 8, 10 і 14 Закону України про захист персональних даних забороняють збір, використання та поширення конфіденційної інформації про особу без її згоди.

2. Якщо особа прописана, а не проживає в квартирі і вона не користується комунальними послугами, то, відповідно, з неї не вимагається оплата за послуги.

Комісія на акт від 20.04.2018 р., складений представником МКП «ЖЕК №15» з сусідами, документально підтвердила, що син Бондаря Миколи Семеновича, Бондар Олег Миколайович, з ним не проживає, а проживає в Індії, цей акт комісія навмисно до уваги не взяла. Він належить до осіб, які зареєстровані в житловому приміщенні (будинку), але фактично в ньому не проживають. Таких громадян у нас половина країни з причини невирішеної житлової проблеми.

3. В абзаці 10 пункту 7 Постанови КМУ №329 про житлову субсидію, яка не може бути призначена у разі, вказується, коли у члена домогосподарства або у члена сім’ї особи із складу домогосподарства доходи враховуються, під час призначення житлової субсидії відсутні, а такі особи перебували за кордоном сукупно більше 60 днів протягом періоду, за який враховуються доходи для призначення житлової субсидії.

Дана вимога не є компетенцією КМ, а це є прямим втручанням в особисте життя сім’ї, а таке втручання заборонене статтею 32 Конституції України, в якій передбачено, що: «Ніхто не може зазнавати втручання в його особисте і сімейне життя, крім випадків, передбачених Конституцією України», і це передбачено частиною 4 статті 4 Сімейного кодексу України.

4. Комісія до сім’ї Бондарів не застосувала абз. 10 п. 7 Положення, де відзначено, що: «…підпункт 3 пункту 6 і в абзаці четвертому пункту 7 Положення перебування за кордоном сукупно більше 60 днів протягом періоду, за який враховуються доходи для призначення житлової субсидії, не стосується осіб, які перебувають у складних життєвих обставинах, викликаних… (що підтверджується висновком (довідкою) лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я);

Бондар Ніна Орестівна, інвалід 2-ї групи на безтерміновий строк, перебуває у складних життєвих обставинах (неходяча). Про інвалідність свідчить довідка МСЕК №678376 від 04.08.2011 р.

З питання незаконного позбавлення субсидії і невідповідності постанови №329 Конституції і законам України, ми писали департаменту соціальної політики Вінницької міської ради (відповідь на скаргу отримали від заступника міського голови м. Вінниці Сергія Тимощука, який погодився з позбавлення нас субсидії, а на порушенням наших прав та невідповідність законодавству України пояснень не дав. Аналогічні відповіді на наші скарги, заяви і клопотання надходили від Міністерства соціальної політики України.

Наведений приклад моєї сім’ї свідчить про те, що діюча влада в Україні не виконує своїх основних функцій. Влада постійно звужує існуючі права і свободи людини та її гарантії. Постійно порушує Основний Закон і діюче законодавство України та не працює на людей і за це не зазнає ніякої відповідальності. У цьому році у нас є шанс на виборах повністю діючу 28 років владу поміняти.

А зараз людина незахищена і не може добитися справедливості ані в суді, ані в правоохоронних органах, ані в органах державної влади та місцевого самоврядування, тому що на всіх щаблях влади корупція.

Микола БОНДАР