Відповідні знімки опублікувала глава правління Громадської організації «ВІСь» у Вінниці Світлана Дубина у соцмережах. За нею своє обурення висловили і батьки школярів.

– Про скандальний підручник мені розповіла моя донька. Так, на одній зі сторінок було дано визначення «віктимні речі», «віктимні жести» і «віктимна поведінка». Автори описували, що дуже коротка спідниця і яскравий макіяж можуть «створити про вас помилкове враження і спровокувати ґвалтівника». Флірт, погляди і торкання можуть створити враження, що «ви не проти інтимних стосунків». Я почитала трішки тієї навчальної дурні – і мову відняло. Бо книжка ж нова — 2016 року, але в ній розповідається прямим текстом, «що жертва сама винна, бо коротка спідниця, яскравий макіяж, і так далі»… Не ґвалтівник винен, а саме жертва, — обурюється інша мама школярки. — До речі, терміни про віктимну поведінку, де винна жертва зґвалтування, використовують здебільшого в Росії. Увесь цивілізований світ давно вже відійшов від цього. Виходить, що я тепер маю розповідати своїй дочці, щоб та ніколи ні з ким не знайомилась на вулиці, не ходила на побачення, не наносила макіяж і не ходила «нарядною» ввечері, бо всі чоловіки мудаки і її обов’язково хтось зґвалтує? Я думаю, що завдання школи пояснювати і навчати, щоб ламати такі твердження, а не нав’язувати їх.

У коментарях бурхливо відреагували на такі матеріали в підручнику. Знайшлись такі, хто нічого протизаконного у навчальній програмі не побачив. Мовляв, автори користувались статистичними даними. Та здебільшого так писали саме чоловіки. А молодий педагог з Вінниці Ольга Кошова висловила свою підтримку обуреним батькам.

Дивує те, що автори підручника мислять так обмежено та примітивно, зауважуючи, що жертва сама провокує зловмисника своєю поведінкою та зовнішнім виглядом. Тобто той, хто ніколи не одягає цих так званих «віктимних речей», не фарбується та не їздить автостопом, знаходиться у постійній безпеці і не може стати жертвою насилля? Статистика випадків сексуального насильства в Україні приголомшує, і, на жаль, серед постраждалих – дівчата та жінки різного віку, професії, соціального стану та способу життя. Не кажу, що відвертий одяг, макіяж і занадто вільна поведінка – це норма. Зовсім ні, і про це обов’язково потрібно говорити з дітьми. Але в жодному разі це не повинно презентуватись як своєрідне «виправдання» для дій ґвалтівників. Це проблема набагато ширша та глобальніша, і про неї варто писати не тільки на рівні «коротких спідниць», а й з точки зору психології, мотивації та впливу соціуму. Більш того, зазначу, що щороку вчителі мають можливість вибрати підручники зі свого предмета. І хай цей процес ще батьки контролюють.

Поки міський та обласний департаменти освіти ще ніяк не прокоментували даний скандал з підручниками, про нього дізнались у МОН. Уже підняли питання проведення експертизи таких підручників. Хтозна, можливо, із нового навчального року вони вже не потраплять на шкільні парти. А що думаєте ви з даного приводу? Надсилайте свої листи на пошту редакції та електронку.

Віталіна Володимирова

Вінницька учениця Юлія Басюк та її мама Тая першими підняли це питання