Всього в Україні, за даними Тіньового звіту щодо виконання Міжнародного пакту про громадські та політичні права, протягом цього ж періоду — 500 людей офіційно визнано жертвами торгівлі людьми: 221 жінка, 267 чоловіків, 54 дитини. 300 осіб постраждало від трудової експлуатації, 131 – сексуальної експлуатації, 8 – змішаної експлуатації, у 10 осіб вилучено органи, 50 осіб втягнуто до жебракування, 10 дітей продано, 1 особа постраждала від сурогатного материнства, 32 особи втягнуто у злочинну діяльність… Насправді масштаби торгівлі людьми значно більші від офіційної статистики. Приблизно кілька сотень мешканців області з кожного району в рік стають жертвами торговців «живим товаром». Нещодавно у журналістському прес=клубі про це огидне явище розповідала головний спеціаліст відділу сім’ї, гендерної політики та протидії торгівлі людьми управління праці та сімейної політики департаменту соціальної та молодіжної політики Вінницької ОДА Любов Никодим.

Найбільш небезпечна країна, де можна досить легко перетворитися на раба — Росія. Тут протягом останнього часу зафіксовано 24 таких випадки. В інших країнах — поодинокі випадки. І, що вже зовсім обурює — 9 випадків торгівлі людьми сталося на території України. Загалом, як засвідчили в СБУ, 4 % від загальної кількості заробітчан, які приїздять за кордон на роботу, стають жертвами торгівлі людьми. У пастку потрапляють різні люди, незалежно від віку та рівня інтелекту. До слова, згадали у прес-клубі випадок про чоловіка з трьома вищими освітами, котрому довелося кілька місяців працювати на пана без грошей. Ними рухає тільки одна причина — бажання заробити більше грошей, що, на жаль, у нашій країні зробити легально майже неможливо. Ми звикли, що у нас можна працювати без належного оформлення, і так само, без оформлення, лоди погоджуються працювати і за кордоном. А це перший крок до безодні, з котрої важко вибратися.

Україна вже давно виступає у ролі жертви, бо, за даними дослідження, проведеного на замовлення Міжнародної організації з міграції, понад 230 000 українців постраждали від торгівлі людьми з 1991 року. Це найбільше у Європі.

Щоб довести, що ти є постраждалим від торгівлі людьми, необхідно звернутись до відповідних органів або зателефонувати на телефон довіри. Постраждала людина може отримати безкоштовну медичну та психологічну допомогу. І ще — грошову виплату розміром у три прожиткові мінімуми. Нині це 5286 гривень, для осіб працездатного віку. Для тих, що втратили працездатність — 4119 гривень, а дітям – 5580 гривень.

Але жодними грошима не можна виміряти масштаби приниження людської гідності.

Ілона ВАЛЬТЕР