Коли поставлять крапку у трагічній історії, де внаслідок погоні загинув 17-річний?

Минуло три роки після того, як у столиці сталась резонансна справа за участі патрульних та п’яних мажорів на БМВ. Тоді «коп» Сергій Олійник, який родом з Тирлівки Бершадського району, разом з напарником переслідували іномарку, водій якої у стані наркотичного сп’яніння мчав вулицями Києва зі швидкістю понад 200 кілометрів за годину. У затриманні брали участь 5 екіпажів поліції, вони відкрили вогонь по автівці. У результаті обстрілів 17-річний пасажир Михайло Мєдвєдєв загинув від кульового поранення у серце.

Поліцейському Сергію Олійнику тоді інкримінували умисне вбивство та перевищення службових повноважень. Спочатку утримували у СІЗО, а потім випустили на волю.

Відомо, що наразі справу копа розглядає вже третій склад суду. Спочатку у січні минулого року суддя Олена Первушина взяла самовідвід через конфлікт інтересів: один із адвокатів підсудного був одночасно її адвокатом в іншій справі. Пізніше не зміг продовжити розгляд й суддя Іларіон Рудик, у якого закінчились повноваження. Він встиг взимку 2018 року зачитати обвинувальний акт і долучити частину доказів – тільки експертизи. І всі раніше досліджені письмові докази нині із третім складом служителів Феміди будуть досліджувати заново. Виходить, що через рік і два місяці справа повернулася до початку. 1 квітня мали знову заслухати обвинувальний акт.

Сам Сергій Олійник продовжує роботу в поліції на адміністративній посаді інспектора відділу зв’язків з громадськістю патрульної поліції Києва. Хоча спочатку його від служби відсторонили, але потім поновили. Також поліцейському більше не призначали запобіжного заходу, бо він з’являється на всі засідання. Нещодавно він вперше став батьком. В інтерв’ю нашому виданню «коп» неодноразово заявляв, що не винен у тому, що сталось.

– Шкодую, що цей інцидент забрав життя молодого хлопця. Якби наш службовий автомобіль був обладнаний додатково автомобільним реєстратором, то ця вся подія була б зафільмована. Як люди розбігаються, яка реальна небезпека. Нагрудний реєстратор цього не фіксує, на жаль. Я вважаю, що до мене дійсно питань багато. Але я не намагався переступити закон та здійснити злочин. З приводу кваліфікації питання є. Але це точно не навмисне вбивство.

Віталіна Володимирова